Словаччина передала Україні надпотужні гаубиці

Fem1RDFXwAAHdGE
Фото: твіттер Jaro Nad

Словаччина вирішила "передати подарунок" на день народження бункерного диктатора владіміра путіна Україні.

На честь цього "свята" наші ЗСУ отримали ще 2 самохідні гаубиці Zuzana, повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, пише Українська правда.

Глава Міноборони Словаччини заявив, що гаубиці вже перебувають в Україні.

"Щоб відзначити 70-річчя агресора Путіна, ми передали ще один подарунок. Ще дві новенькі гаубиці Zuzana 2 вже в Україні (а буде ще більше)", – написав Надь у Twitter.

"Протягом вихідних Путін отримав кілька подарунків, тож долучаємось і ми. І ще раз бажаємо всього найкращого та удачі Україні", – додав глава словацького Міноборони.

На початку червня Україна і Словаччина підписали контракт на постачання восьми самохідних гаубиць Zuzana 2. У серпні повідомлялося, що Словаччина передала 4 гаубиці САУ Zuzana українським збройним силам і вони вже використовуються на фронті.

Як пише 24 канал, раніше західні країни заявили, що оплатять для України майже два десятки гаубиць Zuzana. Цю техніку вироблятиме Словаччина. За даними словацького міністра оборони, замовлення охоплюватиме 16 гаубиць, які ще планують виготовити. Їхня ціна – 92 мільйони євро.

Це комерційне замовлення, яке для України профінансують країни Заходу, зокрема:

  • Данія,
  • Норвегія,
  • Німеччина.

Довідково

Zuzana 2 – це словацька самохідна артилерійська установка, що є однією з найбільш далекобійних артилерійських систем у світі. Вона може діставати до ворога на відстані до 40 кілометрів.

Водночас Zuzana робить 6 пострілів на хвилину, а її колісна база дозволяє швидко переміщатися з однієї позиції на іншу. Ця сучасна та практично автономна зброя створена, щоб перемагати.

Гаубиці Zuzana 2 мають безліч переваг. Серед них:

  • автоматичне перезаряджання, яке підвищує темп стрільби,
  • бортовий комп'ютер, який дозволяє не лише швидко наводитися на ціль, а й працювати з цифровими картами, обмінюватися даними з іншими САУ такого ж типу і самостійно обчислювати погодні умови. Усе це відбувається за лічені секунди.

Башта Zuzana 2 обертається на 360 градусів, що є великою перевагою. На відміну від причіпних гаубиць, зокрема американських М777, словацьку систему не потрібно переставляти чи перевозити з місця на місце. З однієї точки може обстрілювати все довкола на відстані до 40 кілометрів.

Більше про Гаубиці Zuzana 2 дивіться у відео 24 каналу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: