COVID-19 не відступає: чи стане вірус сезонним захворюванням

B6FE27EC-9A5C-484C-BB0B-000F46ACF308

З початком осіннього сезону коронавірус знову нагадав про себе. Кількість хворих стрімко почала зростати, що свідчить про черговий пік захворюваності.

Станом на 11 жовтня в Україні зафіксовано 41130 хворих на вірус. На Львівщині недуга за минулий тиждень забрала життя у 21 людини. 

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко зазначає, що упродовж останніх двох тижнів кількість хворих на коронавірус дещо зменшилася. Однак рівень захворюваності все ще залишається високим. Так за попередній тиждень у Львівській області провели 5536 досліджень на виявлення вірусу, з них 1903 - позитивні. Найбільші показники захворюваності зареєстровано у Львівському, Дрогобицькому та Самбірському районах. 

«Станом на 11 жовтня за увесь період зафіксовано 321208 випадків. З них 306954 людини одужало, натомість 6782 померли. На сьогодні в лікарні з ковідом в перебуває 375 хворих”, - розповідає Наталія Тімко.

Вакцинація 

У Міністерстві охорони здоров’я України продовжують закликати вакцинуватися. Щеплення проводиться на підставі онлайн-заявки, після чого пацієнт очікує своєї черги. 

Фото з відкритих джерел.

Наразі в Україні зафіксовано 4 вакцини на ринку:

  • Pfizer/BioNTech Comirnaty;
  • Вакцина від COVID-19 Moderna від Moderna;
  • Вакцина від COVID-19 AstraZeneca групи AstraZeneca;
  • Вакцина від COVID-19 Sinovac Biotech.

Епідеміологиня Наталія Тімко зазначає, що за попередні два тижні в Україні було здійснено найбільшу кількість щеплень від березня 2022 року. 

Зокрема у Львівській області за минулий тиждень вакцинувалися 17229 людей. З них - 1710 отримали першу дозу, 970 - другу, 13105 - першу бустерну дозу та 1353 - другу бустерну дозу. Вакцинація триває. Перша бустерна доза вводиться через 5 місяців після 2-го щеплення, 2-га бустерна через 4 місяці, - розповідає епідеміологиня, - додає епідеміологиня.

Попри те, що в Міністерстві охорони здоров’я наполегливо закликають вакцинуватися, на сьогодні в Україні залишається чимало людей, які скептично ставляться до щеплення. Мовляв коронавірус – хвороба нова, а вакцинація може нести більше загроз, ніж користі.

Більше того противники вакцинації створюють нові міфи про хворобу. Зокрема те, що щеплення від коронавірусу призводить до безпліддя у жінок, спричиняє імпотенцію серед чоловіків, а також є генетичною зброєю, яка зміцнює наші гени.

Вчені натомість запевняють, що якщо частина населення щепиться, то вірусу не буде де мутувати, і його нові штами з'являтимуться  з меншою ймовірністю.

Масковий режим

Головний державний санітарний лікар Андрій Кузін під час брифінгу 19 вересня заявив, що Міністерство охорони здоров’я не планує вводити контроль за наявністю COVID-сертифікатів та обов’язкове носіння захисних масок у громадських місцях. Утім, закликав місцеву владу застосовувати профілактичні обмеження за необхідності.

Так у сусідньому Тернополі з 21 вересня відновили носіння масок у місцях масового скупчення людей. За словами міського голови Тернополя Сергій Надала, такі заходи пов'язані зі зростанням кількості хворих на коронавірус. 

Наталія Тімко зауважує, що масковий режим зараз є рекомендованим.

На Львівщині попри стрімкий зріст захворюваних на ковід масковий режим не ввели. Однак заклади освіти, зокрема школи, самостійно аналізують ситуацію та приймають рішення, зважаючи на кількість хворих у закладі.

Згідно з рекомендаціями МОЗ, дітям старших класів на перервах рекомендовано користуватися масками. Водночас учням початкових класів дозволено не носити маски. Тому у навчальних закладах при зростанні кількості хворих, класи відпускають одразу на карантин, оминаючи етап носіння масок. Водночас є школи, де зростання захворюваності наразі не фіксують. 

Керівник управління освіти ЛМР Андрій Закалюк зауважує, що ситуацію із захворюваністю у навчальних закладах аналізують щодня, відтак, чи будуть вводити обов’язковий масковий режим у всіх школах, поки вирішують спільно з управлінням охорони здоров’я.

Зазначимо,  що де-факто масковий режим ні у Львові, ні на території області жодними рішеннями влада не скасовувала. 

Наскільки небезпечний «Омікрон»

Наразі новий штам коронавірусу «Омікрон» продовжує циркулювати. Зазвичай недуга перебігає як звичайне ГРВІ. Однак медики наголошують не нехтувати хворобою, яка може нести важкі ускладнення та летальні випадки. 

На днях новий штам «Омікрону» виявили на Волині. Переносником стала українка, яка повернулася з Італії. 

Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Наталія Тімко розповідає про основні симптоми: серед них – гарячка, головний біль, біль у горлі, суглобах, м’язах, нежить тощо.  

Медики закликають львів’ян та мешканців області вакцинуватись від хвороби та не забувати робити бустерні щеплення. Сьогодні через повномасштабну війну центри вакцинації не працюють. Їх можна зробити у поліклініці чи іншому медзакладі за скеруванням сімейного лікаря. 

У групі ризику, окрім дітей та людей за 60, люди з хронічним захворюваннями. А також ті, хто контактує з великою кількістю людей. Але чи треба буде робити ще бустерні дози, поки достеменно невідомо, зазначає епідеміологиня. 

Чи стане ковід сезонним захворюванням

Наталя Тімко зазначає, що на 100% сказати, чи стане ковід сезонними захворюванням, поки що ніхто сказати не може.

Науковці зазначають, що через те, що вірус має здатність уражати нервові закінчення, невідомо, що відбуватиметься з людиною у постковідний період. 

Натомість американський мільярдер і філантроп Білл Гейтс заявив, що Омікрон змінить підхід до COVID-19, який відтепер стане чимось на кшталт сезонного захворювання.

«Щойно країни зіткнуться із хвилею Омікрону, це буде серйозний виклик для їхніх систем охорони здоров’я. Більшість випадків важкого перебігу хвороби будуть стосуватися невакцинованих. Та коли Омікрон пошириться всією країною, тоді всю решту року буде спостерігатися набагато менше захворювань, тож COVID-19 стане чимось на кшталт сезонної застуди», - написав Гейтс.

Попри те, що думки про тривалість недуги у медиків та вчених різняться, є те, на чому сходяться всі, - найближчі кілька років ковід з нашого життя не зникне. Тому закликають вакцинувати та дотримуватися санітарних норм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: