На первинних розміщеннях гривневих ОВДП зростуть ставки на 30%, - експертка

гроші67

Ринок очікує зростання ставок дохідності на первинних розміщеннях гривневих ОВДП щонайменше на 30%.

Про це ІА Дивись.info повідомила очільниця Правління Акціонерного Товариства «Комерційний Індустріальний Банк» (COMINBANK) Тетяна Путінцева.

Вона каже, що нині ставки дохідності ОВДП на вторинному ринку, залежно від терміну погашення облігацій, в півтора-два рази вищі, ніж на первинному ринку.

А це, натомість, одна із причин того, що упродовж березня-жовтня нинішнього року обсяг сплачених урядом коштів за ОВДП на 54 млрд грн перевищує обсяг залучених фінансів через первинні аукціони.

Уряд залучив більше, ніж погасив

Водночас у вересні теперішнього року на аукціонах ОВДП уряд залучив на 1 млрд грн більше, ніж погасив, але це сталося завдяки значно меншому обсягу планових погашень.

«Говорити про те, що у жовтні-листопаді буде сформована тенденція до вирівнювання залучених і сплачених за ОВДП коштів можна лише за умов, коли Міністерство фінансів запропонує більш привабливі ставки дохідності на первинних розміщеннях гривневих ОВДП, або якщо НБУ зменшить привабливість депозитних сертифікатів НБУ. Крім того, збільшення відсоткових ставок на первинному ринку гривневих ОВДП також стимулюється Національним Банком України, що може вийти на вторинний ринок ОВДП, реалізуючи облігації за ставкою дохідності 25%», - вважає експертка.

Тетяна Путінцева говорить, що наразі основна активність інвесторів зосереджена на вторинному ринку ОВДП, де дохідність суттєво вища від запропонованої Міністерством фінансів на первинних розміщеннях.

«Основним інструментом на ринку капіталів України є саме ринок ОВДП. Клієнти банків розглядають можливість розміщення або вже активно розміщують в ОВДП вільні кошти, отримані через погашення попередніх випусків ОВДП, наявних сезонних коштів тощо. Але комерційні структури націлені отримувати прибуток і використовуватимуть можливості ринку капіталів лише за умов рентабельності та мінімальних ризиків», - пояснила фахівець.

На ринку є можливість збільшення валютних ОВДП

В той же час у сегменті валютних ОВДП спостерігається паритет обсягів на первинному і вторинному ринках через адекватні ставки дохідності (в середньому 4%), а також через відсутність конкурентних альтернатив для валютної ліквідності.

На думку Тетяни Путінцевої, на ринку можлива тенденція збільшення валютних ОВДП в портфелях суб’єктів господарювання з метою хеджування курсових ризиків та на випадок девальвації гривні.

Вона також нагадала, що на початок жовтня, порівняно з піковими значеннями в березні, заборгованість комерційних банків за рефінансуванням скоротилася майже на 95 млрд грн і становить приблизно 66 млрд грн з активною динамікою до подальшого її скорочення.

За її словами, після підвищення облікової ставки НБУ до 25%, одним із дієвих механізмів своєчасного повернення комерційними банками рефінансування НБУ, стала реалізація частини портфелю ОВДП.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: