Робота на Львівщині: як змінилася ситуація на ринку праці під час війни

D31EAB94-C5A4-42D8-B6E0-BB3081FFCFD8

Ринок праці в Україні з 24 лютого зазнав чималих змін. Експерти прогнозують, що попри війну, економіка починає відновлюватися. А роботодавці трансформуються під нові реалії.

Яка ситуація на ринку праці у Львові та області дізнавалася ІА Дивись.info.

За даними Львівського обласного центру зайнятості, станом на 1 жовтня нинішнього року у Львові та області налічувалося 4,3 тисячі вільних робочих місць. Це лише на 300 одиниць менше, ніж було станом 24 лютого 2022 року.

Начальник відділу організаційно-інформаційної роботи та архівної справи Львівського обласного центру зайнятості Ольга Нагірняк розповідає, що у перші місяці повномасштабної російської збройної агресії кількість вакансій на Львівщині пішла на спад. Зокрема у квітні було лише 2,8 тисячі вакансій, тоді як у травні вже – 3,3 тисячі. З початком літа ситуація на ринку почала вирівнюватися.

«Так на початку червня кількість вільних робочих міст на Львівщині становила 4,4 тисячі. Тобто досягнула позначки, яка була й до початку повномасштабного вторгнення. У липні та серпні цей показник зменшився до 3,2 тисячі. Тоді як з осені ситуація почала стабілізуватися», – зазначає Ольга Нагірняк.

Директор департаменту економічної політики Львівської ОВА Степан Куйбіда під час брифінгу 23 вересня розповів, що ситуація на ринку праці суттєво покращилася.

Скільки претендентів на одне місце

У центрі зайнятості кажуть, що найбільшу потребу в кадрах має переробна промисловість. Підприємства цієї галузі задекларували 25,7% вакансій. Також чимало вільних місць праці налічується у сфері торгівлі (12,8%) та освіти (9,7%).

«Окрім того, робоча сила потрібна й на підприємствах галузі постачання електроенергії, газу та кондиційованого повітря (8,3%), транспорті (8,0%), державному управлінні, обороні (6,5%), охороні здоров’я (5,5%), добувній промисловості і розроблення кар'єрів (4,8%) тощо», – зазначає Ольга Нагірняк.

Цікаво, що станом на 1 жовтня на одне вільне робоче місце претендували двоє безробітних, тоді як до повномасштабного вторгнення за одну вакансію конкурували три особи.

«Це пов’язано з виїздом жителів області через війну за межі країни. Водночас внесені зміни до чинного законодавства, якими розширено критерії прийнятної роботи для офіційно зареєстрованих безробітних. У перший місяць з дня набуття статусу безробітного служба зайнятості шукає клієнту роботу, відповідно до здобутої освіти, кваліфікації, досвіду роботи, далі – пропонується робота за суміжною професією чи спеціальністю, а також професійне навчання з гарантованим працевлаштуванням. Якщо особу не вдається влаштувати, тоді пропонується будь-яка інша робота із зарплатою, що не менша від мінімальної», – зазначають у центрі зайнятості.

Степан Кубійда під час брифінгу повідомив, що вимушено переміщеним особам, котрі переїхали з тимчасово окупованих територій чи місць активних бойових дій і мають намір зареєструватися в службі зайнятості з метою пошуку роботи, однак не встигли звільнитися з останнього місця праці, центр зайнятості допомагає розірвати трудові відносини з попереднім працедавцем.

Середня заробітня плата

Ольга Нагірняк розповідає, що середній розмір заробітної плати, обумовлений працедавцями в актуальних на початку жовтня вакансіях, становив 9,5 тис. грн. Таким він був і в лютому нинішнього року.

«Якщо ж порівнювати цей показник з аналогічним періодом торік, то відслідковуються позитивні зміни: станом на 1 жовтня 2021 року середня зарплата, зазначена у вакансіях, становила 8,5 тис. грн», – додають у центрі зайнятості.

Левова частка актуальних вакансій зосереджена у Львові, де на початку жовтня налічувалося 2059 вільних місць праці, тобто майже 50% всіх вакансій. Також про кадрову потребу заявили працедавці Червонограда (288 вакансій), Пустомитівщини (213), Бродівщини (192), Сокальщини (117 вакансій) тощо.

Які професії найактуальніші на сьогодні

За словами начальника відділу статистики та прогнозування Львівського ОЦЗ Ольги Федик, у професійному розрізі найбільший попит роботодавців спостерігався на кваліфікованих робітників з інструментом (32,5% від загальної кількості актуальних вакансій), тобто на швачок, гірників підземних, електромонтерів з експлуатації розподільних мереж, слюсарів аварійно-відновлювальних робіт тощо. Середній розмір пропонованої заробітної платні у цій групі становив 10477 грн.

Друге місце за кількістю вакансій – 24,9% – посідають робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин. Це оператори котельні, водії автотранспортних засобів, оператори автоматичних та напівавтоматичних ліній верстатів та установок, машиністи (кочегар) котельної тощо. Таким працівникам працедавці в середньому пропонують зарплату у розмірі 9872 грн.

Ще 11,7% пропозицій працевлаштування зафіксовано для працівників сфери торгівлі та послуг: кухарів, продавців продовольчих (непродовольчих) товарів, продавців-консультантів, молодших медичних сестер (молодших медичних братів), барменів, офіціантів, поліцейських (за спеціалізаціями), перукарів (перукарів-модельєрів), покоївок, манікюрників, шеф-кухарів, охоронників тощо. За їхню працю в середньому платять 7483 грн.

Наступна категорія – професіонали (вчителі закладів загальної середньої освіти, інспектори, бухгалтери (з дипломом магістра), лікарі загальної практики, соціальні працівники, практичні психологи). Для них налічувалося 9,7% усіх пропозицій працевлаштування із середньою з/п – 9912 грн.

Дещо меншим попитом на ринку праці користуються фахівці (бухгалтери, вихователі, електрики дільниці, механіки, комерційні агенти та інші), для яких у базі вакансій містилося лише 6,6% варіантів працевлаштування із середньою зарплатою 9487 грн.

Для представників найпростіших професій та осіб без професії було 5,8% вакансій із зарплатою 7657 грн.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення у Львові та області працевлаштовано за скеруванням служби зайнятості 10229 осіб, зокрема 8089 безробітних.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: