Для осінніх вечорів: 10 легких книг сучасних українських авторів для читання

suchasna-ukr-proza
Фото: Всвіті

Восени серце прагне романтики, вбратися у пальто й терміново дослідити нову кав’ярню в місті. Яким би не випав ваш осінній день, до нього точно пасуватиме гарна книга. Коли починається бабине літо і гріє щоки, або надворі злива й хочеться пити какао й увімкнути обігрівач.

Не знаєте, яку розповідь обрати? Підібрали 10 легких прозових книг сучасних українських авторів з детективними історіями, магією та життєвою мудрістю. Зберігайте й захопіть, коли будете в книгарні.

1. «Таємне джерело», Андрій Кокотюха, 2019

Восени 1981 року на Тернопільщині раптово відходять в інший світ партійні діячі. Просто тому, що випили води з джерела Святої Варвари. За легендою, вода з джерела подовжує вік людям із чистим серцем, а злочинців убиває. Чи справді працює джерело? Може, в селищі з’явився месник, який використав легенду?

2. «Пів’яблука. Інші пів’яблука», Галина Вдовиченко, 2019

Чотири подруги знайшли цікавий сувенір, який несподівано почав змінювати життя жінок. Магічним чином їх найпотаємніші бажання почали здійснюватися. Це не просто сувенір, а початок неймовірних пригод і змін. Яблуко створив галицький майстер Пінзель, і тепер скульптор через 3 століття знову впливає на людські життя.

3. «Моцарт 2.0», Дорж Бату, 2020

Геніальний композитор Вольфганг Амадеус потрапив у наше тисячоліття. В сучасному Нью-Йорку Моцарта дивують і красиві вбиральні, й метро, і шумне місто з автівками, і навіть теперішній рояль, який зовсім не такий, як раніше. Моцарт вплутається в детективну історію з новою подружкою, буде багато роздумувати про життя. Одне лишиться незмінним — його щира любов до музики.

4. «Несезон», Таіс Золотковська, 2021

Роман-медитація про жінку й чоловіка. Він тікає на острів з Риму, а вона з Харкова, і ще не знають, що судилося зустрітись. Замість насолоди й тепла їх зустрічає острів у несезон. Коли на вулиці дощ і навіть кав’ярні зачинені.

5. «Щасливі, голі люди», Катерина Бабкіна, 2016

Збірка оповідань про звичайних людей з Одеси, Ханоя, Нью-Йорка, Карпат, про війну й любов, віру й подяку. Тих, що пережили Радянський Союз і дітей, які народилися вільними. Про людей, які стали сильними й успішними не завдяки, а всупереч обставинам.

У світі, де війна, любов, еміграція й весь спектр емоцій. Та головне — книга про те, як з цим усім залишатися щасливим. Навіть, коли здається, що це неможливо.

6. «Малий український роман», Андрій Любка, 2020

Молодий письменник Роман після нічної гулянки вирішує писати Великий український роман і піднести нашу літературу до висот. Але ж як зробити це без натхнення? Головний герой вирішує, що тут обов’язково потрібне кохання. Чекати його надто довго, тому він просто перебирає кандидаток із минулих стосунків.

У Малому українському романі ви зустрінете гуцулів, жінок різних професій та історію трембіти. Та насправді книга про несерйозне ставлення до стосунків й осяяння, до яких можна прийти у пошуку слави.

7. «Білий попіл», Ілларіон Павлюк, 2018

На хуторі сталося загадкове вбивство панночки. Відомий київський детектив Тарас Білий вирушає, щоб розплутати таємниці жителів хутора. Таємниць у цій справі більше, ніж точності. А ще сам детектив відчуває дивне ставлення й напругу. Детектив не пам’ятає власне минуле. Як він сам пов’язаний з селищем Білий Хутір?

8. «Забута мелодія», Оксана Сайко, 2019

Юна скрипалька Романа починає роботу в музичній школі та знаходить стареньку скрипку, ноти й лист. Серед мотлоху й пилу дівчина натрапила на справжній скарб. Тепер вона хоче розплутати історію та відшукати власника загадкової мелодії.

9. «Бабине літо», Марк Лівін, 2016

Хлопчик Ждан у 10 років мусить дорослішати й приймати новий світ, у якому його батьки вирішили розлучитися. Але літо й канікули в дідуся з бабусею попри все не може бути сумним. Футбол, збиті колінця в зеленці, машинки й усі радощі дитинства теж наповнюють книгу.

Наш герой вважає, що майже все відбувається зовсім не так, як того бажаєш, і не може лишитися навік. Але всеодно життя варте уваги.

10. «Експрес до Галіції», Богдан Коломійчук, 2020

Комісар львівської поліції Адам Вістович навіть у відпустці знаходить пригоду. Він розшифровує секретний документ і стає учасником небезпечної шпигунської гри.Тепер він знає забагато, як для детектива з далеких країв. У той же час з клініки зникає дивний пацієнт-росіянин, а у Венеції скоєно вбивство. Усі сліди ведуть до Львова, тож вплутали Адама у цю справу невипадково.

Кожен із цих творів можна прочитати за вечір, або ж розтягти задоволення й відкривати нові сторінки перед сном щодня. У будь-яку погоду нова, цікава чи несподівана історія зігріє й подарує нові емоції. Заодно підтримаєте сучасних авторів. Хтозна, може, один із них скоро напише світовий бестселер?

Джерело: Всвіті

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: