Чи можуть мобілізувати людину з білим квитком, - експерти

Screenshot_20221017-143531_Chrome

Законом України передбачено, що усі громадяни віком від 18 до 60 років за відсутності обмежень за станом здоров’я та неналежності до певних категорій винятків є військовозобов'язаними.

Про це повідомляє НВ.

Особи, які мають певні проблеми зі здоров’ям, після проходження медкомісії отримують білий квиток. Це документ, який свідчить про тимчасову або повну непридатність особи до військової служби.

Олексій Носов, адвокат юридичної компанії Міллер, розповів, що під час воєнного стану існує тільки два типи білих квитків — придатний або непридатний. У документі може зазначатися тимчасова непридатність або обмежена придатність потенційного призовника.

Навіть якщо особа має білий квиток і не підлягає мобілізації, повістку їй усе одно можуть вручити — і це буде підтвердженим юридичним фактом.

Після отримання повістки людина зобов’язана з’явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Вручення повістки не означає, що особу негайно направлять у зону бойових дій. Виклик до ТЦКСП (установа, що замінила військкомати) може проводитися для того, щоб уточнити необхідну інформацію про потенційних призовників.

«Якщо особі, яка взагалі не придатна до служби, вручили повістку не за місцем прописки, наприклад коли вона евакуювалась у безпечні регіони, то необхідно йти до центру укомплектування і показувати відповідні документи, що підтверджують виключення з обліку, аби уникнути зайвих питань від правоохоронців», — пояснив юрист Андрій Новак.

Також за словами юриста, особа, яка у білому квитку зазначена як «обмежено придатна» під час воєнного стану може бути мобілізована, наприклад, для виконання штабної або тилової роботи. Такі призовники можуть служити у штабах, у підрозділах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах тощо. Для укомплектування десантних, танкових військах, морської піхоти мають залучати тільки повністю придатних осіб.

«Це все дуже індивідуально, залежить від стану здоров’я. У положенні про військово-лікарську експертизу йдеться, що військово-лікарська комісія може довільно вказувати у висновку, які види служби та роботи протипоказані таким особам», — додав Новак. У деяких випадках обмежено придатні військовослужбовці також можуть виконувати завдання на передовій, якщо це дозволяє стан здоров’я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: