Львівські урологи видалили 24-сантиметровий камінь з нирки підлітка, у якого ДЦП

дитяча кардохірургія

У Львові видалили рідкісний кораловидний утвір у 13-річного хлопця із Донеччини, повідомляють у Першму медоб'єднанні Львова.

Лікарі кажуть, що камінь площею 24 сантиметри заблокував нирку підлітка. У хлопця - ДЦП та епілепсія. Утвір з'явився через малорухливість та велике навантаження організму ліками.

Хлопчик - із прифронтової Дружківки. Спочатку Павло лікувався в Харкові, пізніше через війну та хворобу сина сім’я переїхала до Львова. Уже тут медики виявили: вся порожнина нирки була виповнена утворенням розміром 8х3 см. І вже не було місця, де могла б збиратися сеча. Простіше кажучи, орган просто не міг виконувати своєї функції.

«Медики відділення урології дитячої лікарні Святого Миколая роздробили та видалили його без розрізу й через 5-міліметровий отвір. Мініінвазивне втручання виконали методом перкутаної нефролітотрипсії (PCNL). Хоча сам метод PCNL найбільш поширений в дорослій урології...Так, через невеликий прокол та з допомогою півміліметрової металічної трубки, камери та ультразвукової приставки спеціалісти роздробили камінь. А його частинки вибили назовні постійним потоком рідини», - йдеться в повідомленні.

Лікарі говорять, що відновлення після такої операції є нетривким. Підлітка уже виписали.

У Першому ТМО розповідають, що найменша дитина з кораловидним каменем у нирці, яку в своїй практиці лікували спеціалісти урологічного відділення, мала лише 9 місяців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: