Парламент Естонії визнав російський режим терористичним

Eesti-lipp-Pika-Hermanni-tornis-990x430
Прапор Естонії / riigikogu.ee

Сьогодні парламент Естонії затвердив резолюцію, якою засудив анексію території України та оголосив російський режим терористичним.

Заяву підтримали 88 депутатів парламенту, ніхто з парламентарів не утримався та не проголосував проти, повідомляє ERR.

Відповідно до схваленої резолюції, Рійгікогу (ред. - парламент Естонії) різко засуджує військові дії російської федерації проти України та незаконну анексію захопленої в ході агресії території. Парламент підтверджує, що Естонія ніколи не визнає порушення територіальної цілісності України внаслідок агресії та проведення фальшивих референдумів.

«Шляхом порушення ніколи неможливо створити право. Путінський режим, що погрожує ядерною зброєю, зробив росію найбільшою загрозою як у Європі, так і в усьому світі», - наголошується в документі.

Згідно з документом, Естонія підтримує розслідування, розпочаті Міжнародним судом та Міжнародним кримінальним судом для з'ясування обставин злочинів, скоєних на території України, та вважає за необхідне провести щодо винних у злочині агресії судовий процес у рамках спеціального міжнародного трибуналу.

«Підтримуючи заклик парламенту України до держав та міжнародних організацій, Рійгікогу оголошує російський режим терористичним, а російську федерацію - державою-спонсором тероризму, діям якої необхідно дати спільну відсіч. Рійгікогу закликає міжнародне співтовариство прийняти аналогічні декларації», - наголошується у документі.

Крім того, згідно із заявою, Естонія засуджує використання в рамках агресії збройних формувань, таких як Група «Вагнера», створених за підтримки влади рф. Парламент вважає за необхідне визнати збройні сили створених росії так званих Донецької та Луганської народних республік та приватну військову компанію «Вагнер» терористичними організаціями.

Рійгікогу також засуджує оголошення та проведення російським режимом мобілізації, що порушує міжнародне право, зазначаючи, що мобілізація, проведена з метою продовження злочинної агресії, є злочином проти миру.

Окрім цього Естонський парламент підтримує вимогу позбавити російську федерацію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та закликає держави-члени Європейського союзу виявити єдність у застосуванні додаткових економічних санкцій, спрямованих проти росії та її союзника білорусі, та санкцій щодо окремих осіб, а також стежити за суворим дотриманням запроваджених раніше санкцій.

Рійгікогу також закликає Європейський Союз та НАТО значно збільшити обсяг військової та гуманітарної допомоги Україні та підтримати повоєнне відновлення держави. «Естонія всіма можливими засобами підтримує народ, державу та армію України у війні з агресором і вірить у перемогу України, оскільки лише це відновить мир у Європі», - йдеться у документі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: