Українці відкриють у гривні майже 70% нових депозитів, - фінансова експертка

гроші
фото ілюстративне

Майже 70% нових депозитних вкладів українці відкривають у національній валюті. Це дані станом на початок жовтня нинішнього року.

Про це ІА Дивись.info розповіла Тетяна Путінцева, очільниця Правління Акціонерного Товариства «Комерційний Індустріальний Банк» (COMINBANK).

Збільшення попиту

З її слів, у вересні теперішнього року порівняно із серпнем спостерігалось збільшення попиту на гривневі вклади, втім незначне, у межах 5%.

При цьому близько 75% клієнтів розміщують депозити на строк від 6 місяців і більше із середньою сумою вкладу 120 тис. грн, пояснила експертка.

За її словами, з часу впровадження можливості купівлі доларів за подальшого їх розміщення на депозит за курсом, що в середньому на 10% нижчий, ніж в обмінних пунктах, тотальної доларизації в депозитних угодах не відбулося. Головна причина - низькі відсоткові ставки за такими вкладами, що не перевищують 0,1%.

«Клієнти, як і раніше, відкривають переважно гривневі вклади під 17-18% річних, а найбільша ставка нині знаходиться на позначці 18,25%. В той же час при купівлі доларів із подальшим їх розміщенням на депозитах відсоткові ставки досить невисокі», - сказала вона.

Що буде з депозитними вкладами?

За її прогнозом, до кінця року в комерційних банках очікується суттєве зростання нових депозитних вкладів. Так, у період із жовтня по грудень порівняно з вереснем включно кількість нових гривневих депозитів може зрости на 10-12%, а вклади в іноземній валюті зростуть у межах 10%.

«Під час війни громадяни почуваються значно спокійніше, коли левову частку заощаджень розміщено на депозитах, адже гроші мають «працювати» і давати гарантований додатковий дохід у вигляді відсотків за вкладом. Найвища ділова активність зазвичай припадає на IV квартал кожного року. Крім того, оптимістичні прогнози зростання депозитних вкладів основані на успіхах Збройних Сил України у поступовому звільненні наших територій. Саме психологічна стійкість і наочна впевненість у майбутній перемозі значно впливають на плани громадян зберігати кошти саме в комерційних банках», - розповіла Тетяна Путінцева.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: