До пологового будинку не доїхали: на Львівщині переселенка народила шосту дитину в машині

FB_IMG_1666286126272

На Львівщині 38-річна переселенка із Запорізької області народила шосту дитину дорогою до лікарні.

Як повідомляє Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф у пацієнтки вдома почалися пологи.

«Приїхали на виклик, приводом якого були передчасні пологи, – говорить фельдшерка з медицини невідкладних станів Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф Ганна Миколаївна Яремчук. – У 38-річної внутрішньо переміщеної особи із Запорізької області це шоста вагітність. За словами жінки, термін -- 35 тижнів».

«Я зустріла її на подвір’ї чужої хати, перелякані діти, що буде з мамою?
Взяла жінку в машину, почала з вимірювання тиску. Обмінної карти чи результатів інших обстежень у пацієнтки не було. Тиск – 200/100 мм рт.ст. й тахікардія. А це означає, що якщо їй не нормалізувати тиск, щоб він був хоча б наближений до норми, до того ж в найкоротші терміни, то може початися еклампсія (судоми, які супроводжують вагітних під час таких пологів) або прееклампсія. І тут є велика загроза. Ти не знаєш, чи хворіє вона на цукровий діабет, треба випитати багато інформації, зібрати анамнез.

Займаєшся породілею – обов'язкові медичні маніпуляції, вимірювання сатурації, подача кисню. І уже в Гостинцевому (їхали ми з Борятина, що на Мостищині, в районну лікарню) у пацієнтки почалися стрімкі пологи.

У складі наших команд працює по одному медпрацівнику та водію. Деколи бракує рук, тож кличемо на допомогу лікарську бригаду. Проте того разу настільки все швидко відбувалося!

У жінки не було потуг, скаржилася лише на біль у спині. І раптом, «ой, тисне!». Тож я змушена була зайнятися пологами.

Посилена увага до породілі: чи їй зручно на вузьких ношах "швидкої", чи нема ризику травмуватися бильцями. Стою над нею, тримаю ситуацію під контролем. Під руками акушерський набір, антисептик, пелюшки. Усе готово. І починаються пологи.

…Дівчинка народилася вагою близько 2900, не виглядає на 35 тижнів (може, мама помилилася з підрахунками), але ж не плаче! А раз не плаче – то страх, аби тільки не найгірше. Найперше забезпечила прохідність дихальних шляхів методом аспірації навколоплідних вод, опісля відновлення спонтанного дихання, оцінивши серцебиття, здійснила первинний туалет новонародженої!», – розповідає Ганна Миколаївна.

"Я маленьку в пелюшки, мамі на груди і вже вся увага жінці – який тиск у неї, чи нема післяпологової кровотечі.

Так ми дісталися Мостиськ, де Тетяну з новонародженою передала медикам пологового будинку», – каже фельдшерка.

«Хочеться побажати їм здоров’я. Щоб щасливо зростала малеча, щоб й у старших братиків й сестричок було справжнє дитинство, щоб родина мала теплий дім і не знала нужди. Щоб не боялися вибухів і не бачили війни».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: