Українське кіно: топ-10 нових фільмів

drama-bachennya-metelyka
Кадр з фільму "Бачення метелика"

Незважаючи на війну український кінематограф не зупинився. У 2022 році основним жанром українського кіно стали документалки, але є й багато художніх фільмив.

ІА Дивись.info підібрала 10 нових українських фільмів.

«Бачення метелика»

Аеророзвідницю добровольчого батальйону із позивним «Метелик» обмінюють після двох місяців полону. Повернувшись додому, вона оклигує від отриманих травм, але раптом дізнається, що вагітна від зґвалтування своїм наглядачем. Ця дитина видається приреченою на смерть із самого початку свого існування в першу чергу для самої Метелика, але перед самим абортом вона починає сумніватись. Близькі намагаються прийняти це її рішення, але їм все важче знаходити спільну мову. Чи вдасться їй врятувати себе й дитину, живучи в суспільстві, неспроможному приймати їх обох і яку ціну доведеться їй заплатити за цей рятунок?

«Маріуполь. Невтрачена надія»

«Маріуполь. Невтрачена надія» — це свідчення очевидців війни. Кіно не містить страшних кадрів, не справляє емоційний тиск на глядача. П'ять містян, простих людей, розказують свій досвід проживання всередині війни. Також закадровий голос зачитує щоденники однієї з героїнь, журналістки Надії Сухорукової.

«Магда»

Сюжетна лінія фільму  розгортається паралельно в декількох часах і охоплює століття європейської історії, в якому трапляється трагічна доля родини Хоманнів. Історія починається в Гамбурзі – в 1967 році. Самотній старий Густав Хоманн живе у квартирі на околиці міста. Відчувши наближення смерті, він пише лист племінникові. У цьому листі Густав просить знайти свою сестру Магду та її дітей. У 20-х роках, після Першої світової війни, молода Магда закохалася в полоненого українця з російської армії і завагітніла. Сім'я Хоманнів не могла прийняти цей зв’язок. Така любов здавалася особливо недоречною на тлі смерті найстаршого сина родини – Фредеріка, який загинув від кулі російського солдата. Коли вирішувалася доля Магди, її улюблений брат Густав не захистив сестру. Тим самим, він засудив дівчину на заслання та багаторічні страждання в Радянській Україні, куди вона поїхала зі своїм чоловіком.

Прочитавши лист, Петер Хоманн вирішує з’ясувати долю Магди і знайти її нащадків – це його справа честі. Однак на шляху до своєї мети він має непереборний бар'єр – Берлінську стіну. Саме возз’єднання – головна ідея фільму. Ця історія доводить, що сімейні зв’язки та пам’ять поколінь міцніші за війну та смерть.

«Патерн»

На телестудії проходять зйомки реаліті-шоу «Я ревную». Керівництво каналу, що замовив шоу, не задоволено рейтингами та наполягає на збільшенні градусу провокаційності. Продюсер шоу Антон вимагає від учасників розігрувати сцени ревнощів «на грані фолу». На знімальному майданчику ситуація виходить з-під контролю. Адміністративна група шоу виявляється залученою до неконтрольованих нею «ігор у ревнощі», що змушує Антона підозрювати: в шоу є другий план, «невидимий сценарій» – «Шоу про зйомки шоу», розігрування якого розраховано на елітних споживачів закритих сайтів.

Для Антона, вихідця з родини чиновника високого рангу, така ситуація виглядає принизливою. Він намагається вияснити, хто стоїть за «невидимим сценарієм». Одночасно в студії трапляється ЧП – хтось вбиває помічника адміністратора, Мілу, дівчину з темним минулим та специфічними сексуальними вподобаннями.

Тепер розслідування Антона спрямовано й на розкриття злочину. В істеричній атмосфері, яка панує на шоу після вбивства Міли, відбувається низка скандалів, які допомагають Антонові відкрити приголомшливу правду.

«Снайпер. Білий ворон»

2013 рік. Пацифіст-дивак Микола проводить екологічний експеримент. Разом зі своєю вагітною дружиною Настею він живе у власноруч виритій Норі – на нещодавно придбаній землі під Горлівкою, що на Донеччині. Подружжя відмовляється від шкідливих благ цивілізації, прагнучи довести людству, що жити в гармонії з природою у 21 столітті можливо. Попри побутові труднощі, сім’я диваків відчуває себе щасливою й вірить у цінність та успішність свого експерименту.

Наївний світ Миколи руйнується з початком війни на Донбасі. Він відчуває себе безсилим перед неминучою загрозою – внутрішній світ Миколи перевертається... Бойовики вбивають вагітну дружину і вщент спалюють його Нору. Не знаходячи виправдання цій жорстокості, він приймає доленосне рішення й вступає в добробат, у лави снайперів. З дивака-математика насміхаються, але згодом, завдяки своїй впертості, він доводить, що з ним таки варто рахуватися.

«Я працюю на цвинтарі»

Фільм розповідає історію чоловіка, який втік від життя і знайшов тиху роботу на цвинтарі, де продає пам'ятники родичам покійних. Він сподівається, що там його мало хто турбуватиме. Але у життя інші плани: в круговерті з різних людських доль, смішного та сумного, наш герой починає змінюватися.

«Втрачений дім»

Документальний фільм «Втрачений дім» розкаже історії людей, чиї домівки були зруйновані російськими окупантами. Автори фільму об'їхали місця Київщини, в яких перебувала російська армія навесні 2022 року. У Бородянці, Бучі, Ірпені, Макарові, Бабинцях та інших населених пунктах автори зібрали історії людей та їхніх втрат, завданих війною.

«Відблиск»

12-річна Ніна переживає через смерть близької людини на війні. Батько намагається відвернути її від сумних думок, та дівчина бачить присутність смерті в навколишньому світі й намагається усвідомити, що життя має невідворотний кінець. Тривалий час близького спілкування з Ніною дає її батькові можливість зосередитися на важливих світоглядних темах, котрі, можливо, допоможуть йому розібратися зі своїми дорослими травмами...

«Марія «Жива УПА»

Історія ветеранки УПА Марії Штепи, мешканки Чорткова. Зовсім юною дівчиною вона стає зв’язковою УПА, виконує завдання. В результаті зради потрапляє до рук НКВС, проходить через нелюдські катування та отримує 10 років таборів. Весь цей час згадує та записує історії побратимів й інших в’язнів-повстанців. Після заслання повертається до рідного міста. Волею долі Марія Штепа зараз проживає у тому самому будинку, де колись пройшла всі кола пекла. Притулок Карітас, де вона мешкає, розміщено у будівлі колишньої в’язниці НКВС. Проте привиди минулого лише укріплюють дух жінки. Її мета – розповісти історії тих, хто вже ніколи не зробить цього сам. Марія Штепа стає письменницею, щоб зберегти і передати пам’ять про всіх, хто віддав життя за волю України.

«Вірити»

Події фільму розгортаються в Радянській Україні, на Вінниччині. У 1953 році головний герой Петро повертається після 30 років ув’язнення в Сибірі додому, до своєї сім’ї. А далі флешбек переносить сюжет в 1920-ті роки. Саме тоді почались драматичні події, коли до влади прийшли комуністи. Вони агітували людей приймати ідеї радянської влади, відмовившись від Бога та віри і організовували руйнацію храмів. Петро зі своєю сім'єю та односельчанами були свідками та учасниками тих подій, що стали великим випробуванням віри…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: