Чому підрив Каховської ГЕС є малоймовірним і як він пов’язаний з шантажем «брудною бомбою»

Screenshot_20221024-182304_Telegram

Всі розуміють, що Росія бреше. Всі вважають, що Росія хоче підірвати заряд та звинуватити Україну, якщо «брудна бомба» вибухне.
А, може, саме такого сприйняття Заходом ситуації й добивається Росія?

Про це пише у своєму телеграм-каналі журналіст Андрій Цаплієнко

Кілька аргументів неспеціаліста.

Каховська ГЕС це не Кримський міст. Це Кримському мосту достатньо однієї вантажівки з вибухівкою, щоб завалити цілу секцію. Каховська ГЕС будувалася під час Холодної війни із розрахунку на можливість витримати ядерні удари.

В теорії підірвати її можна. На практиці це потребує серйозних робіт, включно з бурінням високоміцного бетону, для чого потрібні спеціальні установки. Таких робіт на греблі станції ми не бачимо. Натомість бачимо, як рашисти вигнали на греблю дві вантажівки і сказали, що вони завантажені вибухівкою.

В західній пресі активно розганяється версія про 4-метрову хвилю та 80 затоплених населених пунктів у разі вибуху станції. Це явно перебільшені оцінки можливої катастрофи. І це дає підстави говорити про те, що страшна картина розганяється на заході в інтересах Росії.

Бо навіть, якщо росіянам і вдасться щось підірвати, фахівці оцінюють короткостроковий рівень підвищення води не в 4, а в 1 метр. Причому майже весь потік піде на лівий берег. Туди, куди рашисти нібито виводять свої війська.

Чому вони розганяють інформаційну хвилю, зрозуміло.

  • Втрата контролю над Херсоном може сильно вдарити по іміджу Путіна.
  • Відступ від Херсона може деморалізувати російську армію в цілому і позбавити її мотивації воювати.

Якщо обидва процеси увійдуть в резонанс, то це може мати незворотні наслідки та призвести до тектонічних змін в керівництві Росії.

Тому Росія намагається тиснути через Захід, переконуючи наших партнерів, що, мовляв, треба зупинити український наступ. Бо якщо не зупинять, то рашисти просто змушені будуть підірвати дамбу. «Чи варте звільнення Херсона життя тисяч людей?» - такий наратив російські майстри ІПСО проштовхують через західне суспільство з метою впливу на політиків.

Інфернальні прогнози щодо наслідків такого вибуху почали циркулювати саме в західній пресі. Ймовірно, їхнім першоджерелом є підконтрольні Росії журналісти та експерти.

Та інформаційна операція не вдалась. Не знаю, чи був непублічний тиск на військове керівництво України з метою зупинити наступ. Але в публічному просторі ми його не бачили. Українські війська продовжують рух в бік Херсона на тих ділянках, де це можливо і доцільно.

Що в такій ситуації робить Росія?

Підіймає ставки.

ІПСО «Вибух на ГЕС» призупиняють і починають іншу інформаційну операцію під назвою «Брудна бомба». Наратив: українці хочуть підірвати вибухівку з радіоактивними матеріалами, щоби звинуватити Росію в теракті.

Операція триває із значно більшим розмахом. Дзвінки Шойгу міністрам оборони західних країн. Лавров ініціює обговорення «брудної бомби» в ООН. МАГАТЕ знову хоче відправити інспекцію до України.

Всі розуміють, що Росія бреше. Всі вважають, що Росія хоче підірвати заряд та звинуватити Україну, якщо «брудна бомба» вибухне.

А, може, саме такого сприйняття Заходом ситуації й добивається Росія? «Так, ми божевільні, ми зробимо це. Ми підірвемо бомбу з радіоактивними матеріалами. Але якщо ви зупините наступ українців, ми передумаємо». І, знову ж таки «Чи варте життя тисяч мирних людей одного звільненого Херсона?»

Потрібні дзвінки Шойгу та заяви Лаврова, щоб наміри виглядали серйозними? Немає питань. Ось і перше, і друге.

❓Яку позицію займе Захід? Побачимо в найближчі години.

❓Чи є ймовірність, що Росія не блефує? Є, але мінімальна.

Втім, ані перше, ані друге, як на мене, вже не вплинуть на військові рішення командування Збройних Сил.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: