Скільки коштуватиме відбудова України

tyulpany-832x468
Фото з відкритих джерел.

Оскільки енергетична інфраструктура України зазнає постійних нападів росії, два саміти в Берліні будуть спрямовані на прискорення післявоєнної реконструкції країни. Німеччина запропонувала Києву фонд Маршалла — але хто заплатить?

Про це пише DW.

Рівно через вісім місяців після того, як російські танки вперше зайшли в Україну, сили москви посилили свої атаки на енергетичну інфраструктуру свого сусіда.

російські снаряди та безпілотники також вперше за кілька місяців обстріляли українські міста, включаючи столицю Київ, у відповідь на нещодавні українські воєнні досягнення.

Поки москва загострює конфлікт, цього тижня Німеччина проводить два саміти в Берліні, спрямовані на те, щоб допомогти Україні швидко відновити її критичну інфраструктуру та забезпечити післявоєнне відновлення країни.

Першим заходом у понеділок став німецько-український економічний форум; тоді як другою, у вівторок, є конференцією «Відродження України», організована урядом Німеччини та президентами G7 та Європейської комісії.

Берлін наполягав на тому, що захід у вівторок є самітом експертів, а не конференцією донорів. Очікується, що представники провідних економічних держав G7 та G20 візьмуть участь разом із міжнародними організаціями, громадянським суспільством та лідерами бізнесу.

Рахунок війни зростає з кожним днем

Тим часом величезні витрати на підтримку України проти російських військ зростають день у день.

Принаймні третина існуючих позик і грантів, які обіцяє решта країн світу, йде на покриття приблизно 4 мільярдів євро (3,94 мільярда доларів) щомісячного дефіциту державного бюджету України.

Європейський Союз разом зі Сполученими Штатами та іншими країнами, включаючи Британію та Канаду, вже спільно надав уряду Києва зброю, позики та гуманітарну допомогу на суму 93 мільярди євро в період з лютого по початок жовтня.

З огляду на скорочення валового внутрішнього продукту на 30-35% лише цього року, Україна вже намагається заплатити за війну, не кажучи вже про виконання своїх боргових зобов’язань та власну реконструкцію.

Розрекламований новий план Маршалла

Оскільки фінансовий стан Києва погіршується, канцлер Німеччини Олаф Шольц і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запропонували створити Фонд Маршалла для України. Назва є відсиланням до багатомільярдної програми, створеної Вашингтоном після Другої світової війни, щоб допомогти відбудувати Європу.

У спільній статті для газети Frankfurter Allgemeine Zeitung, опублікованій у понеділок, вони заявили, що «зусилля поколінь» для відновлення України мають початися негайно.

«Ми маємо розпочати будівництво зруйнованих житлових будинків, шкіл, доріг, мостів — інфраструктури та енергопостачання зараз, щоб країна могла швидко стати на ноги», — сказали двоє європейських лідерів.

У своєму суботньому відеозверненні Шольц сказав, що міжнародне співтовариство має взяти на себе величезні зобов’язання щодо відновлення України, щоб «змусити це добре працювати», і сказав, що країни повинні будуть обіцяти фінансову підтримку протягом «багатьох, багатьох років» або навіть «десятиліть».

У скільки оцінюють збитки

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив Frankfurter Allgemeine Zeitung у неділю, що збитки, завдані вторгненням росії, вже досягли «понад 750 мільярдів доларів (762 мільярди євро)».

У серпні Світовий банк, Європейська комісія та український уряд оцінили сукупні збитки в країні станом на 1 червня у понад 252 мільярди доларів, а оцінені потреби у реконструкції та відновленні – 348,5 мільярда доларів.

Але це було до того, як росія посилила свій конфлікт, атакуючи українські енергетичні об’єкти та міста.

У статті, яка з’явилася в The Washington Post цими вихідними, оцінюється, що рахунок може досягти навіть 1 трильйона доларів.

Шмигаль закликав звільнити російські активи на суму приблизно 300-500 мільярдів доларів, заморожені західними санкціями у відповідь на початок війни, які можна було б використати для відновлення.

«Треба розробити механізм арешту російських активів», - закликав він.

Українські олігархи можуть завадити 

Країни-донори повинні боротися з перспективою величезних фінансових зобов’язань перед Києвом, тоді як багато хто має справу з власною високою заборгованістю, стрімкою інфляцією та уповільненням економічного зростання.

При цьому від Києва шукатимуть «залізні» гарантії використання коштів за цільовим призначенням. Зрештою, група Transparency International поставила Україну на третє місце в Європі за корумпованістю після росії та Азербайджану.

У редакційній статті The Washington Post детально описано, як українські олігархи протягом останніх років вивели сотні мільйонів доларів іноземної допомоги, описуючи, як уряд брав участь у дозволі їм використовувати українські державні компанії як банкомати.

ЄС повинен вирішити проблему дефіциту фінансування

Занепокоєння щодо корупції можуть пояснити нерішучість ЄС у виділенні та розподілі коштів київському уряду.

«США зараз виділяють майже вдвічі більше, ніж усі країни та інституції ЄС разом узяті», — написав Крістоф Требеш, керівник групи Kiel's Ukraine Support Tracker.

«Це мізерний показник для великих європейських країн, особливо тому, що багато з їхніх обіцянок надходять в Україну з великими затримками. Низький обсяг нових зобов’язань влітку, схоже, продовжується систематично».

Гай Верхофстадт, європейський парламентарій з Бельгії, також розкритикував відповідь ЄС у Twitter минулого тижня, зазначивши, що «Європа повільно дає обіцянки і ще гірше їх виконує», назвавши політику «політичним аматорством і геополітичним божевіллям».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: