ЄС планує виділити Україні 18 мільярдів євро допомоги наступного року

євро
Фото з відкритих джерел.

Країни Євросоюзу обговорюють надання Україні щомісячної фінансової допомоги у 1,5 млрд єро, таким чином допомога у 2023 році очікується на рівні 18 млрд євро.

Про це президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила на відкритті Міжнародної експертної конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України у Берліні 25 жовтня, пише ЕП.

Голова Єврокомісії нагадала, що на покриття поточних видатків бюджету, зокрема, на зарплати лікарям, вчителям та військовим, Україна потребує близько 3-5 млрд доларів щомісяця. 

«Україна потребує надійної підтримки. ЄС готовий взяти на себе, і я працюю з країнами-членами задля того, аби ЄС міг надавати Україні підтримку обсягом до 1,5 млрд доларів на кожен місяць війни. Йдеться про 18 млрд доларів у 2023 році», – заявила вона. 

Цьогоріч щомісячний дефіцит бюджету України оцінювався у 4-5 млрд доларів щомісяця, які Україна покривала коштом фінансової підтримки від міжнародних партнерів та шляхом емісії гривні Національним банком.

У 2023 році, завдяки частковій адаптації української економіки до воєнного часу та звільнення українських земель, уряд закладає бюджетний розрив на рівні 3,5 млрд доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: