У Львівському Кінологічному навчальному центрі собак вчать шукати вибухівку і зброю

Screenshot_20221026-185344_Samsung Internet

На Львівщині діє єдиний в Україні Кінологічний навчальний центр від Держприкордонслужби. Собаа там вчать охороняти кордон України, шукати зловмисників і заборонені речі у валізах не дуже порядних людей

Про роботу Центру й те, як відбирають собак, "Еспресо.Захід" розповів фахівець кінологічної служби Олександр Ревуцький.

Він каже, що тварини потрапляють у Центр на навчання з 8 місяців.

"Собаки до нас потрапляють двома шляхами. Перший – з нашого розплідника Держприкордонслужби або під час закупівлі. Другий – військовий, який хоче стати кінологом, приводить цуценя з собою, якщо воно надається до навчання. До нас собаки потрапляють на підготовку з 8 місяців. Якщо це собаки з нашого розплідника, то до 8 місяців вони проходять початкову підготовку, а далі потрапляють до нас на повний курс. Уже там, зважаючи на характеристики собачки, він іде або на розшукову службу, або на спеціальну службу. Загалом ми беремо чотирилапих від 8 місяців до трьох років", – пояснює кінолог.

Тривалість курсів залежить від підготовки самого курсанта, бо ж у Кінологічному центрі навчають і людей. Як розповідає Олександр, курси можуть тривати від 6 місяців. Звичайно, бувають випадки, коли собака не зміг скласти іспитів, бо не виробив необхідних умінь. Тоді його відправляють на повторні курси, але якщо є серйозні недопрацювання, то тварину вибраковують або ж відправляють на інші напрямки.

"До прикладу, якщо ми готували собаку для спеціальної служби – пошук наркотиків, вибухівки, зброї, але в нього не склалося, то є варіант віддати його на пошукову службу. Агресивних собак до спецслужби не приймають. А от розшукова робота якраз для таких. Але ретельний відбір проводять ще на початку курсів, тому, чесно кажучи, такі випадки дуже нечасто трапляються", – каже фахівець.

Кінологи знають, що не всі собаки можуть стати стражами українського кордону. Є лише певні породи, які надаються для такої важкої служби. Олександр детальніше розповів про них:

"У першу чергу це службові породи – німецька вівчарка, східноєвропейська або бельгійська. Це основні породи. Також використовуємо мисливські породи, як-от лабрадор, спанієль, фокстер’єр, ягдтер’єр, бо в них на інстинктивному рівні закладений пошук. Як правило, мисливські породи йдуть на спеціальну службу, вони шукають наркотики й інші заборонені речі. Німецька вівчарка та бельгійська можуть йти на пошукову – шукати людей, зловмисників, сліди. Але і для спеціальної вони підходять, це залежить від характеру собаки. За період своєї служби бачив, що використовували й інші породи. Наприклад, були добермани та ротвейлери. Так, вони також можуть підходити для служби, але ці собаки більш вибагливі. Також був стаффордширський тер’єр, хоча це виняток. Таку породу заведено називати бійцівською, її темперамент не дуже підходить для служби. Але в конкретному випадку характер тварини дозволив успішно з нею працювати".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: