Енергетичний геноцид: як росія збільшує удари по критичній інфраструктурі України

енергетичн геноцид
Пожежа в одному з об'єктів критичної інфраструктури України. Ілюстрація

росія продовжує невтомно бомбардувати енергетичну інфраструктуру України. Експерти прогнозують, що наслідки можуть спровокувати найгіршу гуманітарну катастрофу в Європі з часів Другої світової війни.

Про це пише The Independent.

Україна призупинила постачання електрики до ЄС

Міністр енергетики України Герман Галущенко розповідає, що росія хоче «посіяти темряву та відчай» масованими ударами. За його словами, щонайменше 40% загальної енергетичної інфраструктури було пошкоджено, включаючи масове руйнування об'єктів екологічної генерації.

Україна продовжує закликати західних партнерів надати ще більше систем протиповітряної оборони, зокрема ті, які будуть розгорнуті спеціально для захисту енергетичних та ядерних об’єктів.

«Понад 90% вітрової генерації країни та близько 40% сонячних елктростанцій виведено з експлуатації», - зазначає він.

Ситуація з енергетичною інфраструктурою стала наскільки вразливою, що Україні довелося припинити постачання електроенергії до Європейського Союзу, експорт якої допомагав Європі замінити російські енергетичні ресурси.

«росія не може перемогти на полі бою, тому вона вирішила піти шляхом енергетичного геноциду», сказав Галущенко.

Міністр енергетики продовжує, що росіяни атакують наші енергетичні об'єкти саме зараз не випадково. Адже зима цього року в Україні обіцяє бути вкрай важкою. Таким чином росіяни продовжують чинити психологічний тиск на українців.

                  Українські експерти бють на сполох

Голова управлінння «Укренерго» Володимир Кудрицький каже, що шквал страйків був «найбільшою атакою на енергетичну інфраструктуру в історії».

 «Йдеться про сотні ракет, запущених саме по інфраструктурі електропередач. Я не можу пригадати жодного іншого випадку де ми бачили такий масштаб руйнувань», - сказав він.

Натомість Антоніна Антоша з ДТЕК, найбільшого приватного енергетичного інвестора в Україні, який контролює кілька електростанцій прогнозує, що мільйони людей можуть залишитися без світла та тепла.

«Ми переконані, що це лише початок і що атаки на інші об’єкти триватимуть. Найбожевільніший сценарій – атака на АЕС», – додала вона.

Проте сама москва не приховує, що зосереджує увагу на енергетичну інфраструктуру. Про це заявили у правозахисній групі Amnesty International.

Наслідки від ракетного удару росіян по енергоструктурі України

 «Російська армія має на меті підірвати промислове виробництво, порушити транспорт, посіяти страх і відчай та позбавити мирних жителів України тепла, електрики та води з наближенням холодної зими», — сказала Марі Стразерс, директор групи зі Східної Європи та Центральної Азії.

Після масованих атак по критичній інфраструктурі України Володимир Зеленський звернувся до громадян із закликом зменшити споживання електроенергії. З метою економії по всій країні розпочато планові чотиригодинні відключення електроенергії, щоб стабілізувати енергомережу.

Віце-прем'єрка з питань реінтеграції Ірина Верещук закликала українських біженців перезимувати за кордоном, якщо є така можливість. Зокрема вона заявила, що мережа «може не витримати», а ситуація «лише погіршитися».

Відключення світла може спричити загибель цивільних

Галущенко в інтерв'ю The Independent  продовжує, що основні проблеми з електрикою полягають в тому, що росія завдає по них повторних ударів. Він зазначає, що 54 працівники енергетичної промисловості були вбиті.

«Мета ворога – ускладнити відновлення електропостачання з інших джерел. Часто вони стріляють по одних і тих же об'єктах знову і знову, поки вони не будуть повністю знищені», - додав він.

А в ДТЕК попереджують, що ці відключення світла можуть означати загибель мирних жителів, оскільки температура опускається значно нижче нуля. З шести підконтрольних ДТЕК ТЕС п'ять уже зазнали атак. Десять співробітників отримали поранення і один загинув.

Викликає занепокоєння і сектор відновлюваної енергетики в Україні. Також зростають побоювання щодо атомних електростанцій країни.

Фото - ілюстративне

Нагадаємо, що росія з березня окупувала Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС). Яка є найбільшою у Європі та може виробляти понад 6000 МВт електроенергії.

Українська сторона заявила, що близько 500 солдатів і військова техніка окупували електростанцію, а український персонал, який там працював, піддавався тортурам і змушував працювати.

«Намагаючись відключити ЗАЕС від енергосистеми України, росіяни вже тричі переводили станцію в режим знеструмлення, обстрілюючи лінії електропередач, які її живлять», – сказав міністр Галущенко.

Наше небо все ще потребує захисту

У відповідь на бомбардування російською армією об'єктів критичної інфраструктури Європейська комісія закликала країни та компанії ЄС пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектора в Україні.

Утім в Міністерстві енергетики України наголошують на тому, що нам потрібні системи ППО, оскільки реконструкція об'єктів є безглуздою, у разі якщо вони знову постраждають.

«Наше небо все ще потребує захисту. У тому числі для енергетичних і ядерних об’єктів. Нам потрібні системи протиповітряної оборони, вони нам були потрібні вчора і будуть потрібні завтра», - продовжує кричати світу українська сторона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: