«Брудна бомба»: що це було і чим загрожує українцям

4B4E8D70-3F0F-4557-B166-303D3C06208F

Черговою провокацією країни-агресорки став викид про «брудну бомбу». Для чого це росіянам та чи є загроза для українців, - пояснює військовий експерт Петро Черник.

Яку загрозу несе «брудна бомба»

Насамперед варто розібратися, що таке «брудна бомба» та яку загрозу вона може нести українцям.

«Брудна бомба» - це бомба, яка поєднує звичайні вибухові речовини, такі як динаміт, з радіоактивними матеріалами у твердій, рідкій або газоподібній формі.

«Простими словами, це відпрацьоване ядерне паливо, яке порізали на маленькі часточки і склали в маленьку ракету. Вона немає класичного ядерного ефекту та єдине чим вона загрожує - радіаційним забрудненням», - пояснює Петро Черник.

За його словами, основна мета використання «брудної бомби» не нашкодити, а залякати. Тому нічого спільного з ядерною у використанні вона немає. 

Якщо "брудна бомба" вибухне у вашому місті, це, ймовірно, не вплине на вас, якщо вибух не станеться дуже близько до вашого місця розташування. Пам'ятайте, що навіть якщо "брудна бомба" вибухне у вашому місті, вона, ймовірно, вплине лише на невелику територію", - радить департамент охорони здоров'я штату Нью-Йорк.

Людям радять у таких випадках відійти якомога далі від місця вибуху і перебувати у приміщенні, що зменшить вплив радіоактивного пилу, - пише BBC News Україна. 

Для чого росіянам ця провокація?

Так званий керівник міноборони росії Шойгу 23 жовтня почав проводити ряд розмов з міністрами країн Франції, Туреччини, США та Британії. Зокрема він намагався переконати посадовців у тому, що Україна готує використання «брудної бомби» задля провокації. 

Черговий невдалий хід від росіян не пройшов. Президент України Зеленський та МЗС назвали «брехнею» слова Шойгу. Не повірили у фейк і самі іноземці. 

Петро Черник зазначає, що у такий спосіб росія намагається схилити Україну до переговорів.

«Те, що сталося - це класичний блеф від росіян. Вони зрозуміли, що потрапили у власну пастку на війні. Їм необхідні переговори з Україною, тому вони вирішили тиснути на нас. Проте, колективний захід на це не купився», - продовжує він. 

Для України немає жодного сенсу набувати чи використовувати бомбу на своїй території. 

Ізраїльський військовий експерт Ігаль Левін не виключає, що однією з реальних військових цілей Росії, увагу від яких вона прагне відвернути за допомогою "вкиду" про "брудну бомбу", може бути підрив Каховської гідроелектростанції (ГЕС). Головне управління розвідки України раніше повідомляло про те, що російські війська замінували дамбу Каховської ГЕС. "Цей район контролюється Росією, і в неї є можливість закласти скільки завгодно вибухівки й підірвати греблю - це лише питання логістики й бажання", - зазначає Левін. У цьому випадку затопленим виявився б лівий берег Дніпра, але максимальний розлив річки ускладнив би українським військам швидке форсування і наступ "наскоком" на російські позиції, припускає експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: