росія вийшла із "зернової угоди"

preview_w640zc0

росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці.

Про це заявило міністерство оборони росії у суботу, пише "Європейська правда".

Зокрема, у міноборони рф підкреслили, що причиною виходу з угоди є "теракт", здійснений "київським режимом" нібито за участю фахівців Великої Британії. Ціллю "теракту" нібито були кораблі Чорноморського Флоту та цивільні судна.

Представник міноборони рф Ігор Конашенков раніше в суботу заявив, що ціллю атаки стали кораблі Чорноморського флоту, які були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Конашенков також звинуватив військових ВМС Британії у плануванні і реалізації нібито "терактів" на трубопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2".

Він заявив, що британські військові з цього ж підрозділу провели підготовку українських військ до "нападу" на Севастополь у суботу вранці, і що нібито ці британські військові перебувають в українському Очакові.

Як пише сайт Гордон, український військовий журналіст, кореспондент "1+1" Андрій Цаплієнко заявив із посиланням на джерела, що пошкодили щонайменше три російські кораблі – носії ракет "Калібр", зокрема фрегат "Адмірал Макаров". Офіційно цієї інформації не підтверджували.

Очільниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк припустила, що причиною вибухів могли стати невдалі запуски російськими загарбниками ракет ППО.

росія блокувала вивезення української агропромислової продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну. У травні президент Володимир Зеленський повідомив, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, росія дзеркально зробила те саме.

Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня.

7 вересня путін заявив, що незадоволений тим, як виконують "зернову угоду". Він стверджує, що практично все зерно, яке вивозять з України, "спрямовують не в бідніші країни, які розвиваються, а у країни Євросоюзу". Тож путін пригрозив обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства за погодженим маршрутом. Зеленський назвав брехливою заяву путіна.

"Зернову угоду" підписали на 120 днів. Україна веде "складні" перемовини щодо його продовження, повідомляли на початку жовтня в Офісі президента.

Українське Міністерство інфраструктури 24 жовтня заявило, що росія штучно затримує інспекцію задіяних у роботі "зернового коридору" суден у Босфорі, що призвело до черги у понад 170 суден, а українські порти змушені працювати лише на 25–30% власних потужностей. Зеленський назвав "ганебними" спроби росії загальмувати українські постачання у межах "зернової угоди".

Впродовж дії угоди із трьох чорноморських портів України вивезли понад 8,5 млн тонн продуктів. Зниження цін на зерно, яке стало можливим завдяки Чорноморській зерновій ініціативі, побічно врятувало від голоду понад 100 млн осіб, заявили в ООН.

Читайте також: Республіканці проти кроку, що дозволить передавати Україні конфісковані російські активи

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: