Здорожчання цін на продукти: чого очікувати найближчим часом 

0AC36199-4656-4B2D-9DB8-CBFF62624377

російське вторгнення в Україну призвело і до здорожчання цін на харчові продукти. Експерти прогнозують, що інфляція до кінця року лише зростатиме.

Про те, чого очікувати від цін на продукти найближчим часом ІА Дивись.info поспілкувалася з маркетологинею Вірою Пустовіт. 

Чи зберігатиметься тенденція на здорожчання цін? 

  • Тенденція на здорожчання цін може зберігатися ще певний час. Одним з чинників є подальша інфляція та падіння курсу гривні. Експерти прогнозують, що 2023 роre курс долара буде встановлюватися на рівні 44 грн/долар. Спрогнозувати наскільки зростуть ціни? складно: на це впливає дуже багато факторів. Але я вважаю, що темпи поступово будуть падати.

Які на сьогодні основні причини здорожчання продуктів?

  • Ріст цін на паливо, падіння курсу гривні до долара автоматично впливатимуть на ціни на імпортні товари. Також зростатимуть ціни на продукти, у виробництві яких використовують імпортні складові. Ситуацію погіршує те, що частина українських виробництв знищені в ході бойових дій або знаходяться в окупації. Деякі змушені змінювати місце знаходження, що тягне за собою додаткові витрати. Частина вітчизняних товарів зникла з прилавків і продавці змушені замінювати їх імпортними. 

Які продукти можуть різко подорожчати, як-от курячі яйця?

  • З яйцями насправді все дуже просто – це сезонний дефіцит, оскільки в цей час кури не несуться. Очевидно і те, що разом з тим зростають ціни на корм та біодобавки. Виробники змушені покривати покривати цю різницю за рахунок росту цін на цю ж продукцію. Сильних стрибків я не очікую, але повільне здорожчання триватиме десь до середини наступного року. Ситуація загалом залежатиме від фінансового стану держави і можливості проводити стабілізаційні заходи. 

Якою ситуація буде із цінами взимку? 

  • Взимку варто очікувати плавний ріст на товари вітчизняного виробництва та більш стрімкий ріст цін на імпорт. Стабілізуватися ціни зможуть вже після нашої перемоги. Коли відбуватиметься стабілізація гривні і почнуться фінансові вливання в нашу економіку.

Чи є продукти, які найближчим часом будуть в дефіциті?

Конкретних продуктів на які може бути дефіцит я не бачу.  Точно здешевшають яйця, і можливо м‘ясо – тобто ті продукти, коливання цін на які є традиційно сезонним. Але довоєнного рівня цін я не очікую. Скоріше йтиметься про поступовий ріст доходів українців – ми маємо справу з черговим витком інфляції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: