Військове керівництво рф обговорює використання ядерної зброї, - США

Russian-President-Putin-Alerts-His-Nuclear-Forces-788x400
Aото з відкритих джерел.

Через невдачі на фронті в Україні, військове керівництво росії почало обговорювати використання ядерної зброї.

Ці розмови дуже стривожили офіс Байдена, повідомляє The New York Times.

Військові лідери росії почали обговорювати коли і як москва може використати тактичну ядерну зброю в Україні, за словами багатьох високопоставлених американських чиновників, це викликає підвищене занепокоєння у Вашингтоні та столицях союзників.

Shoigu-putin

Президент рф володимир путін не брав участі у розмові, яка проходила на тлі посилення ядерної риторики росії та невдач на полі бою.

Але факт, що керівництво рф мало таку розмову, встивожив Байдена , адже це показує у якому відчаї російські генерали через невдачі на полі бою і припускає, що завуальовані погрози путіна застосувати ядерну зброю можуть бути не просто словами.

Але, американські чиновники не бачать доказів, що росія переміщує ядерну зброю на місце або вживали інших тактичних заходів для підготовки до удару.

Розвіддані про розмови були поширені в уряді США в середині жовтня.

Чому рф може використати ядерну зброю

Офіційні особи США не описували сценарії застосування ядерної зброї, які військові лідери розглядали. Однак Вільям Дж. Бернс, ЦРУ. директора, раніше заявляв, що «потенційне відчайдушне прагнення путіна здобути перемогу в Україні та невдачі у війні можуть змусити росію використати її.

Джон Ф. Кірбі, чиновник Ради національної безпеки, відмовився коментувати «подробиці цього звіту».

«Ми впевнені, що російські заяви про потенційне використання ядерної зброї є дуже тривожними і ми сприймаємо їх серйозно, - сказав Кірбі, - ми продовжимо моніторити це так уважно як тільки можна, але ми не бачимо ознак того, що росія готується до використання ядерної зброї».

Читайте також: рф завдала тренувального ядерного удару по полігону на Камчатці: за цим спостерігав путін.

За оцінками Пентагону, росія має запаси близько 2000 одиниць тактичної ядерної зброї, які призначені для використання на полях битв для перемоги над звичайними силами. Жодна тактична ядерна зброя ніколи не використовувалася в бойових діях, але її можна застосувати будь-якими способами, в тому числі за допомогою ракет або артилерійських снарядів.

Тактична ядерна зброя має меншу потужність і призначена для використання на менших відстанях, ніж боєголовки міжконтинентальних балістичних ракет.

Наслідки ядерного удару

Військові експерти кажуть, що застосування ядерної зброї — вперше за понад 75 років — докорінно змінило б форму війни. Хоча кінцеві руйнування залежатимуть від багатьох факторів, у тому числі розміру зброї та вітру, навіть невеликий ядерний вибух може спричинити тисячі смертей і зробити частини України непридатними для проживання.

yadernyi-vybuch

Рішення ще не прийняте

путін має одноосібну владу у використанні тактичної зброї і прийняв би рішення розгорнути її незалежно від думки своїх генералів.

Нові дані розвідки з’явилися, коли москва також поширювала безпідставну думку про те, що Україна планує використати так звану брудну бомбу — звичайну вибухівку з радіоактивним матеріалом. І це сталося на тлі хвилі контактів між офіційними особами США та інших країн Заходу та їхніми російськими колегами, включно з двома телефонними розмовами між міністром оборони Ллойдом Дж. Остіном III і міністром оборони росії сергієм шойгу.

ministr-oborony-ssha-llojd-ostin

Хоча ризик подальшої ескалації залишається тривожно високим, представники адміністрації Байдена та союзники США також кажуть, що телефонні розмови між західними та російськими колегами наприкінці минулого місяця допомогли послабити ядерну напруженість. Промова путіна минулого четверга, у якій він заперечив, що москва готується застосувати ядерну зброю в Україні, ще більше знизила температуру, за словами деяких офіційних осіб.

«Ми не бачимо в цьому необхідності, - сказав путін у своєму виступі, - у цьому немає сенсу ні політичного, ні військового».

Після того, як росія вторглася в Україну в лютому і зазнала значних втрат, путін сам розпалив побоювання, що він може вдатися до ядерної зброї.

Європейський чиновник сказав, що союзники сприйняли цю промову як частину регулярної схеми путіна з розпалювання напруженості, спостерігаючи за реакцією Заходу та власної громадськості, а потім вживаючи заходів для заспокоєння ситуації.

Минулого тижня росія провела щорічні військові навчання з випробуванням ракет, здатних нести ядерну зброю. Остін сказав, що офіційні особи США не вважають, що ці маневри були «якоюсь прикриттям» для використання тактичної ядерної зброї проти України.

У Вашингтоні представники адміністрації кажуть, що вони все ще не вірять, що путін планував застосувати тактичну ядерну зброю чи навіть брудну бомбу.

«Ми не бачили нічого, що вказувало б на те, що путін прийняв рішення використати брудну бомбу», — сказав пан Остін журналістам у Пентагоні минулого четверга. Він сказав, що навіть розмови про застосування ядерної зброї «небезпечні».

Але він сказав, що адміністрація «безумовно стурбована ескалацією», як це було з початку війни.

«Це було б вперше за понад 70 років застосування ядерної зброї, — сказав він — якби це сталося, ми з самого початку чітко давали зрозуміти, що ви побачите дуже значну реакцію міжнародної спільноти».

Представники адміністрації Байдена наполегливо відмовлялися публічно описати, якою буде ця відповідь, але президент зазначив, що не планує використовувати американський ядерний потенціал у відповідь.

«Я той, хто дає рекомендації своєму босові щодо того, що ми маємо робити і як ми маємо це робити, тому я подбаю про те, щоб він мав надійні відповіді, які були дійсно ефективними з точки зору того, що ми хочемо робити, – сказав Ллойд Остін, не вдаючись до подробиць.

Для путіна використання тактичної ядерної зброї меншої потужності в Україні представляє більше ускладнень, ніж наказ про стрілянину стратегічної зброї, як-от міжконтинентальної балалістичної ракети. Переміщення тактичної ядерної зброї — це не просто віддача наказу та надання двох людей ключа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: