Болгарія надаватиме Україні військову допомогу

болгарія

Болгарія почне надсилати країні військову та технічну допомогу після того, як парламентські комітети з питань оборони та зовнішньої політики схвалили дві пропозиції, подані проєвропейськими партіями ГЕРБ та Демократичною Болгарією.

Про це повідомляє Euractive.

Хоча Болгарія та Угорщина безпосередньо не надсилають Україні зброю, військові заводи в Болгарії отримують величезні прибутки від продажу зброї, яку українська армія використовувала у війні проти росії.

Тепер, коли законопроект пройшов комітети, очікується, що він матиме достатню підтримку в залі пленарних засідань, зокрема від ГЕРБ, «Ми продовжуємо змінювати», Демократичної Болгарії та ДПС.

Проти законопроєкту є проросійські партії БСП і «Возраждане». Президент Румен Радев, який зараз керує виконавчою гілкою влади, неодноразово висловлювався проти такого рішення і навіть називав його ініціаторів «розпалювачами війни», метою яких є втягнення Болгарії в конфлікт.

«Відправка зброї в Україну однозначно робить нас, хоч і опосередковано, частиною конфлікту», — сказав депутат Болгарської соціалістичної партії та колишній міністр закордонних справ Крістіан Вігенін. «Возрождение» звернулося за аналізом до Міноборони.

Цю думку повторив виконуючий обов’язки міністра оборони Дімітар Стоянов, який сказав, що таке рішення потребує детального аналізу. Він зазначив, що Болгарія не може втратити свої зенітно-ракетні комплекси С-300, додавши, що вони є основою протиповітряної оборони країни.

«Обслуговування старої радянської зброї стало практично неможливим після російської військової агресії проти України, і її заміна стоїть на порядку денному», – сказав Атанас Славов з Демократичної Болгарії.

Даніель Мітов з ГЕРБ вкотре зазначив, що рішення було прийняте запізно і має бути розглянуте швидко, пояснивши, що список країн, які допомагають Україні, є списком цивілізованих країн.

«Я хочу, щоб Болгарія була частиною цього списку», — сказав Мітов, колишній міністр закордонних справ у другому уряді ГЕРБ.

Серед партій, які підтримують надання Україні військової допомоги, «Ми продовжуємо змінювати» колишнього прем’єр-міністра Кирила Петкова тепер виступає за відправку зброї в Україну, хоча вона захищала протилежне, коли був при владі уряд Петкова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: