росія планує купити в Ірану балістичні ракети

20101112fire
20101112fire

Українські посадовці кажуть, що їм відомо про плани росії придбати в Ірану балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar і відправити їх повітрям до Криму та морем до російських портів на Каспійському морі.

Про це в інтерв'ю The Economist повідомив заступник голови ГУР Вадим Скібіцький.

«Ми знаємо, що домовленості вже досягнуті», — каже Вадим Скібіцький. Він та інші визнають, що Україна не має ефективного захисту від іранських ракет, які вражають цілі на набагато більшій швидкості, ніж крилаті ракети чи безпілотники, або від подібних ракет «Іскандер», які росія вже використовувала в Україні.

Скібіцький каже, що росіяни запустили 25 «Іскандерів» у жовтні. Україна змогла перехопити лише три. Країна так само беззахисна перед гіперзвуковими ракетами «Кинжал», які росія встановила на деяких своїх військових літаках.

Поки що використання росією таких ракет стримувалося лише дефіцитом. «Росіянам критично не вистачає боєприпасів», — каже західний чиновник.

«Іскандер» та «Кинжал»

За оцінками Скібіцького, у росії залишилося лише 120 «Іскандерів». Інші джерела стверджують, що кількість «Кинжалів» становить близько 40. Проте, оскільки їх запаси поповнюються іранцями, росія може подвоїти свої атаки.

Зараз, як ніколи, кажуть чиновники в Києві, Україні потрібна зброя, здатна збивати балістичні ракети, наприклад американська система Patriot. Також потрібні ракети більшого радіусу дії, такі як американські Atacms, які Україна сподівається використовувати для ударів по командних центрах за сотні кілометрів у тилу ворога.

«Найкращий захист від цих ракет — знищити їх там, де вони запущені», — каже Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

Америка ж відмовилася надавати ракети Atacms, стурбовані тим, що вони можуть бути використані по цілях на території росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: