Львівські лікарі врятували 15-річного хлопця з рідкісною хворобою, який три роки не міг ковтати їжу

FB_IMG_1668016743330

У Львові врятували 15-річного хлопця, у якого діагностували рідкісну хворобу - ахалазію стравоходу. Через це хлопець три роки не міг ковтати їжу.

Про це повідомляє Львівська обласна дитяча лікарня "Охматдит".

У 15- річного Данила було встановлено рідкісний діагноз – ахалазія стравоходу.

Це захворювання характеризується порушенням прохідності кардіального відділу стравоходу і значним його розширенням над ділянкою звуження. Може бути вродженим, або внаслідок стресу.

Захворювання часто діагностується у дітей старших 5 років і проявляється двома основними захворюваннями:
• Блювота
• Порушення ковтання

У Данила порушення ковтання проявлялося затримкою їжі за грудиною, тому для полегшення проходження їжу йому доводилося робити посилені ковтальні рухи, запиваючи їжу великою кількістю води. Так дитина жила цілих три роки.

Зі слів торакального хірурга Охматдиту Олега Леніва, тривале порушення харчування у таких дітей може призвести до затримки розвитку, дефіциту ваги, а блювота не рідко ускладнюється потраплянням їжі у дихальні шляхи та розвитку легеневих ускладнень (бронхіти, пневмонії).

Після скарг дитини на ускладнене ковтання, йому було проведено КТ-обстеження, де і виявили дане захворювання стравоходу дитини.

Було прийнято рішення про проведення складного оперативного лікування – кардіоміотомії з езофагокардіофундоплікацією, іншими словами хірурги розсікли м’язи стравоходу.

Після цієї операції Данило може знову нормально їсти та розвиватися, у нього зникли всі симптоми порушення ковтання та блювання, а отже пов’язані із ними відчуття неповноцінності.

«У дитини знову появилася усмішка і блиск в очах. Хлопець може нормально їсти і розвиватися як і його однолітки. Данило і його батьки постійно дякують, що повернули хлопцю радість життя», - розповідає керівник Клініки хірургії з центром торакальної хірургії, нефрологічної хірургії та реконструктивної урології у дітей Олег Ленів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: