У Львові на 170 тисяч оштрафували власника компанії, який зруйнував елементи історичної кам'яниці

315109192_953263898982196_8791182909334273890_n

У Львові під час проведення самовільних будівельних робіт власник зруйнував частину офіцини пам’ятки національного значення на пл. Ринок, 40. За цією адресою є Кам'яниця Зухоровичівська, споруджена XVII століття.

Про це повідомили у міськраді.

Там розповіли, що власника – ТзОВ ВКК «ПФ - Онікс» –оштрафували на 170 тис. грн. Крім цього, місто звернулось у поліцію і в Міністерство культури та інформаційної політики України.

Однак, власник оскаржує штраф у судовому порядку. Поліція кримінальне провадження не відкрила, а скерувала матеріали справи в Інспекцію ДАБК, яка насправді  не має повноважень щодо пам'яток національного значення. 

Мерія звернулася до суду щодо відновлення пам’ятки, повідомила начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

 «У будинку на пл. Ринок, 40 без жодних дозволів демонтували частину офіцини, зруйнувавши дерев’яні перекриття. Штраф у 170 тис. грн, який вони оскаржують, – дуже м’яке покарання. Бо вони знищили цінні архітектурні елементи, зокрема різьблені балки. І це після того, як уклали охоронні договори, де зобов’язалися зберігати пам’ятку. Тобто, вони розуміли, що роблять», - каже вона.

І додала, що власник не тільки зруйнував пам’ятку на пл. Ринок, але й хотів захопити частину двору загального користування. «У дворі будинку, що є в загальному користуванні мешканців, почалися земляні роботи», - зазначила Лілія Онищенко.

Довідка

Будинок № 40 на пл. Ринок – Кам'яниця Зухоровичівська – споруджений у XVII ст. У другій половині XVIII ст. належав монастирю св. Онуфрія. 1773 року на замовлення члена Ставропігії королівського поштмейстера Антона Дейми будівля була перебудована і прикрашена фігурами атлантів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: