ЗСУ продовжують успішний контрнаступ на Херсонщині

зсу наступ

Україна заявила, що відбила десяток населених пунктів у регіоні, хоча військові чиновники заявили, що вони не можуть бути впевнені, що війська москви справді відступають з міста.

Про це пише The New Your Times.

Через день після того, як міністр оборони росії шойгу наказав відвести російські війська із західного берега річки Дніпро в Херсоні, було незрозуміло, скільки із приблизно 40 000 солдатів, надісланих москвою в регіон, залишилося, як далеко вони відступали і чи залишився контингент для боротьби в місті. 

Українські офіційні особи заявили, що відхід москви зі столиці Херсонської області може бути пасткою, яка має на меті заманити їхні сили до жорстокого міського бою.

Тим не менш, командувач ЗСУ генерал Валерій Залужний заявив, що його сили продовжують «вести наступальні дії», а в окремій заяві військові заявили, що за минулу добу відбили 12 населених пунктів у Херсонській області, повернувши близько 60 квадратних миль.

Відео, опубліковані українськими офіційними особами в соціальних мережах, начебто показали українських солдатів, які стоять перед танком і жовто-блакитним прапором своєї країни в одному нещодавно відвойованому селі на півдні, хоча кадри не можна було негайно перевірити незалежно.

Південне командування Збройних сил України заявило в заяві в четвер, що його сили протистоять мінам і блокпостам, встановленим російськими військами. Вночі по всьому регіону прогриміли вибухи, за словами українських військових, вибухи влучили в російський командний пункт, колону військової техніки та склади боєприпасів.

Старший радник президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк повідомив у Twitter , що російські війська замінували в Херсоні «все, що можна», зокрема квартири та каналізацію.

Українці днями попереджали, що російські військові в місті переодягаються в цивільний одяг, забираються в будинки та укріплюють позиції за містом.

Втрата Херсона, де пошарпані рекламні щити проголошували, що «росія тут назавжди», стане одним із найсерйозніших ударів війни для президента росії путіна. Лише трохи більше місяця тому він вийшов на сцену на Красній площі в Москві, щоб проголосити Херсонську та ще три області в Україні частиною російської нації. Його крок до незаконної анексії частини України був засуджений у всьому світі.

Військові аналітики вважають, що росія намагатиметься утримувати оборонні позиції біля берегів Дніпра, щоб захистити шлях відходу. Оскільки росіянам залишилася лише одна велика дорога через дамбу на північ від міста, вони покладалися на серію поромів і понтонів, щоб пересуватися туди й назад через річку.

«З обмеженими пунктами пропуску російські війська будуть вразливими при перетині річки Дніпро», – заявило в четвер британське оборонне розвідувальне управління. «Цілком імовірно, що відхід триватиме кілька днів з оборонними позиціями та артилерійським вогнем, що прикриватиме сили, що відходять».

Генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив у середу, що від 20 000 до 30 000 російських військ потрібно буде відвести на південь і схід від річки, і що відступ буде повільним, якщо Москва піде на нього.

«Це не займе у них день або два», - сказав він. «Їм знадобляться дні і, можливо, навіть тижні, щоб витягнути ці сили на південь від цієї річки».

Приблизно за 80 миль на північ від Херсона була радість. Алла Торчанська, місцевий чиновник у Дудчанах, сказала в середу, що після тижнів боїв навколо її будинку українцям вдалося повернути село.

«Місяць наше село було розділене лінією фронту, — сказала вона по телефону. «Сьогодні українські війська нарешті взяли під контроль усе село. Це таке благословення».

Нагадаємо, у росії почали кидати погрози на тлі успішного контрнаступу ЗСУ в Херсонській області. Там пропонують «добивати» енергосистему України напередодні зими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: