Реорганізація триває: чи приєднають у Львові академію друкарства до ЛНУ

українська академія друкарства

Процес реорганізації закладів освіти в Україні триває. Цього разу МОН повідомило про те, що у Львові Українську академію друкарства планують приєднати до Львівського національного університету імені Івана Франка.

Рішення про реорганізацію відомство оприлюднило 7 листопада. Того ж дня керівники академії друкарства дізналися про це з власних джерел. Це призвело до шквалу протестів з боку освітнього закладу, пише ІА Дивись.інфо.

«Міністерство освіти і науки України без повідомлення та погодження з колективом та студентством академії, на наш погляд, підготувала невмотивоване розпорядження про приєднання Української академії друкарства до Львівського національного університету імені Івана Франка. Прийняття такого рішення посеред навчального року не сприятиме якісній підготовці кадрів для відповідних галузей під час воєнного стану та, без сумніву, викличе супротив студентства та колективу академії. Нині це єдина пропозиція про приєднання серед усіх закладів вищої освіти України», - заявили в Академії друкарства.

За словами директора академії Богдана Дурняка відповідне рішення суперечить заявам МОН України, зокрема, міністра освіти п. Сергія Шкарлета про неприпустимість порушувати питання скорочення, об‘єднання або іншої реструктуризації закладів вищої освіти до закінчення війни, тому що це - долі людей.

«Міністр також вважає, що будь-які зміни в освітній мережі є передчасними. А будь-які розмови про це є освітнім мародерством. Українська академія друкарства є єдиним галузевим закладом вищої освіти в Україні, який готує фахівців для видавничо-поліграфічної та пакувальної галузей, засобів масової інформації, що формують соціокультурний простір України», - зазначають в Академії.

У своєму інтерв'ю від 4 травня 2022 року Сергій Шкарлет наголошує на проведенні аудиту справ стану перед їхнім погодженням, про те листопад цього року свідчить про інше. Жодного повідомлення чи пояснення Міністерство не давало і станом на 10 листопада продовжує замовчувати ситуацію та блокувати незручні коментарі.

«Рішення Міністерства освіти і науки України нас тільки послабить, адже це відбувається посеред навчального року та воєнного стану в Україні. Це ніяким чином не сприятиме якісній підготовці кадрів для видавничо-поліграфічної та пакувальної галузей, адже ми єдиний профільний ВНЗ», - зазначають в Академії друкарства.

Флешмоб від студентів

На знак протесту у соцмережах почав ширитися флешмоб проти об’єднання вишів, які ініціювали студенти УАД #гетьрукивідуад. Вони вимагають зупинити процес реорганізації академії. Натомість на сторінці МОЗ в соцмережі Інстаграм почали обмежувати доступ тим, хто згадував їх у розповідях.

Студенти у мережі діляться своїми думками щодо рішення МОН.

«Суспільство повинно залучатися до захисту освіти. Люди мають знати, що вчиняє МОН з освітніми закладами і до чого це може призвести. Як ми можемо говорити, що в нашій країні діє закон, якщо посягають на права студентів, нехтують їхнім правом на навчання? Держава повинна брати до уваги думку студентів, а не думку корпорації забудовника. Зневажливе ставлення до того, що потрібно студентам, заради чого вони протестують, врешті може підірвати віру молоді в майбутнє України. Не дайте тисячам студентів залишитися без освіти», - зазначає одна зі студенток академії.

«Шкарлет прийняв рішення об'єднати Академію друкарства з ЛНУ. Я ж пропоную об'єднати Шкарлета із жабою. Щоб фразеологізм, який приходить в голову, коли чуєш про діяння цього «міністра» підкріплювалося візуально. А також Шкарлет розшифрофує ініціативу «МОН»  як «мені об'єктивно начхати», - пропонує один зі студентів.

«Я приїхала до Львова з Луганщини ще 2013 року вивчати друкарську справу та редагування у єдиному в Україні ВНЗ в галузі книгодрукування. Навіть у моєму Луганську викладачі знали і рекламували цей заклад як найфаховіший у своїй сфері», - зазначає ще одна студентка.

Відповідь від МОН

Після шквалу негативу, який обвалився на Міністерство освіти, відповідь, хоча не пряма, але все ж була. 9 листопада, на засiданнi Уряду зняли з розгляду проєкт рішення про приєднання Української академії друкарства до ЛНУ Ім. Франка.

Утім, просто відтермінування рішення студентів та працівників Академії друкарства не влаштовує. Тому вони готуються до можливих протестів, адже загроза залишається і досі.

«Молодь не розуміє чому єдиний в Україні освітній заклад поліграфічного спрямування хочуть ліквідувати. Для людей, які викладають в українській академії друкарства, чекає скорочення. Для студентів, які самостійно при вступі обрали цей навчальний заклад, втрачають свою Alma mater», - зазначили в академії.

12 листопада о 18:00 біля Оперного театру пройде мітинг проти закриття академії друкарства. Він узгоджений з поліцією та мерією, тому акція буде законною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: