Роз’єднали сечову та статеву системи: у Львові прооперували підлітка з вродженою вадою

315585721_5373300599466260_8877440481144326191_n

Медики львівського «Охматдиту» провели рідкісну реконструктивно-пластичну операцію. Пацієнтка - 13-річна дівчинка з важкою вродженою вадою розвитку ендокринної та сечостатевої систем. Операція тривала вісім годин.

Про це розповіли у лікарні.

У дитини діагностували вроджену гіперплазію кори наднирникових залоз, солевтрачаюча форма. З народження вона страждала не лише від важких гормональних та водно- електролітних порушень в організмі, але і від неправильної будови сечової та статевої систем, їх спільного зрощення в єдину, спільну, тонку трубку, що порушувало роботу обох систем.

Причиною вродженої гіперплазії наднирників є порушення утворення стероїдних гормонів наднирниками через дефіцит ферментів. Одним з наслідків цього дисбалансу є надмірне утворення чоловічих статевих гормонів – андрогенів, що і спровоковують важкі анатомічні зміни в організмі дитини.

Лікарі здійснили ряд високотехнологічних обстежень - КТ, генітоскопію, уретроцистоскопію, кольпоскопію, генетичні та спеціальні лабораторні обстеження. Для розроблення ефективної консервативної, а в подальшому і хірургічної корекції була необхідна високопрофесійна та скоординована робота багатьох спеціалістів - генетиків, дитячих ендокринологів, дитячих гінекологів, дитячих урологів.

В результаті першого консервативного етапу терапії було скориговано водно-сольовий обмін, що дало можливість нормалізувати розвиток внутрішніх статевих органів дитини.

Метою проведеного надскладного восьмигодинного оперативного втручання було роз’єднання сечової та статевої систем з відновленням «жіночої» анатомії та можливістю повноцінного життя в майбутньому. Окрім того, важливим результатом було зменшення ризику урологічних ускладнень, таких як інфекції або нетримання сечі, зниження ризику раку статевих органів та забезпечення повної соціальної адаптації.

Тривале оперативне втручання пройшло успішно. Батьки дівчинки відмічають значне покращення її емоційного та психологічного стану.

Оперативні втручання такого рівня складності у даних пацієнтів проводяться у Львівській обласній клінічній дитячій лікарні «Охматдит» впродовж останніх шести років.

Операції такої складності в Україні виконують лише дитячі урологи обласного «Охматдиту» та всього декілька клінік Європи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: