Керівник управління «дерусифікації» СБУ нажив "непосильною працею" 4 млн доларів

Screenshot_20221115-092401_Chrome

За десять років роботи Артема Шила на держслужбі родина приросла майном на чотири мільйони доларів.

Очільник головного управління контррозвідувального захисту об'єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму СБУ Артем Шило за десть років на держслужбі накопичив майна майже на $4 млн, йдеться у новому розслідуванні Лесі Іванової для Bihus.Info.

Управління створили на базі колишнього департаменту економічної контррозвідки СБУ, яке ставало частим фігурантом корупційних розслідувань про  утиски бізнесу.

Його співробітники формують санкційні списки для Ради нацбезпеки і оборони, супроводжувати справи про виведення об’єктів критичної інфраструктури з власності громадян РФ і займаються «дерусифікацією» української економіки. На час війни це одне з ключових управлінь Служби безпеки України.

Керівника управління Шила називають близьким до заступника керівника офісу президента України Олега Татарова і «смотрящім за залізницею». Крім того, саме із Шилом пов’язують появу в Україні російського букмекера 1xBet.

Навесні 2022 року, у розпал російсько-української війни, ліцензію на діяльність в Україні отримав представник бренду 1xBet – пов’язане із Шилом ТОВ «Твоя Беттінгова Компанія».

Власником «ТБК» є колишній банкір Сергій Цибін, статутний капітал компанії – близько 30 млн гривень. Водночас за дві ліцензії компанія заплатила 25 та 117 мільйонів гривень відповідно.

Цибін раніше володів компанією «Ме-Екстейт», директором якої був Юрій Лазебніков – керівний партнер українського кіберспортивного холдингу TECHIA. Холдинг не приховує співпрацю із 1xBet та називає російського букмекера своїм партнером.

Юристом холдингу працює Роман Родін, а його брат Олександр керує «ТБК» як директор.

Іншим керівним партнером TECHIA є Олег Крот, який також є співвласником ТОВ «Дайнлайн Констракшн» – компанії, яка займається проєктуванням екотехнопарку на замовлення холдингу. Іншим співвласником «Дайнлайн Констракшн» донедавна був Сергій Тітов – кум Артема Шила.

Крім того, юридична компанія «Прикер», яку Шило оформив у 2021 році, коли не перебував на державній службі, зареєстрована за адресою АО «Тарасюк і партнери», власники якого Сергій Тарасюк і Анна Бринь супроводжували ліцензування «ТБК» та захищали компанію у суді.

Ліцензування 1xBet викликало хвилю обурення у суспільстві, адже тоді компанія, власниками якої є росіяни Роман СеміохінСєргєй Каршаков і Дмітрій Казорін, отримала б доступ до персональних даних багатьох українців, що могло полегшити російським спецслужбам процес вербування.

Крім того, такий бізнес ідеально відходить для відмивання корумпованих російських грошей. За відсутності належного контролю з боку Комісії з регулювання азартних ігор (КРАІЛ). Зрештою ліцензію все ж відкликали.

Саме Тітов є тією ланкою, яка «пов’язує» гральний бізнес і Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформбезпеки (ДКІБ) СБУ. Окрім частки у «Дайнлайн Констракшн», йому також належали частки у ТОВ «АС Партнерс» і «Третя Хвиля». Іншим співвласником компаній була дружина начальника ДКІБ Тетяна Климчук.

У ДКІБ розвивав професійну кар’єру Артем Шило, де дослужився до заступника керівника департаменту та позачергово отримав звання підполковника. Проте під час чищень у 2021 році Шила звільнили із СБУ.

Втім, майже одразу він влаштувався радником офісу президента України, зареєстрував ФОП та юркомпанію «Прикер».

– Хто вас запросив в офіс президента?

– Це закрита інформація.

– Кому ви там радили?

– Я не радник особисто Андрія Борисовича (Єрмака) чи Олега Юрійовича (Татарова). Займався питанням реформування органів СБУ. Надавав консультації особам у приватному спілкуванні. (….) Консультував Татарова з приводу змін кримінально-процесуального законодавства.

У серпні 2022 року Шилу запропонували повернутися до СБУ та очолити важливий департамент. За його словами, пропозиція виходила від нинішнього очільника СБУ Василя Малюка, з яким той

Загалом у Службі безпеки Артем Шило пропрацював десять років. За цей час родина встигла накопичити чимало майна, походження якого важко пояснити офіційними доходами подружжя.

Так, Шилу належать дві трикімнатні квартири в елітному ЖК «Новопечерські Липки», право власності на які він оформив у травні 2022. Ринкова вартість двох квартир сягає близько 720 тисяч доларів. Проте сам спецслужбовець стверджує, що купив їх за 6,5 млн гривень (250 тисяч доларів), бо «ціни впали через війну». Нині за одну таку квартиру забудовник просить 357 тисяч доларів.

У тому ж домі його дружина Ірина має двокімнатну квартиру вартістю 270 тисяч доларів та 360 кв. метрів комерційної нерухомості на 1,8 млн доларів. На Ірину Шило оформлені і 275 кв. метрів площі у клубному будинку в центрі Києва, на Тарасівській. Вартість нерухомості – близько 950 тисяч доларів.

Серед рухомого майна на Ірину оформлені два автомобілі Mercedes сукупною вартістю 115 тисяч доларів і Toyota Camry за 124 тисячі доларів.

Також родині належить будинок у котеджному містечку Золоче на Київщині.

У розмові із Івановою власник майна стверджував, що записана на дружину квартира – тещина, а будинок під Києвом – батьківський, на який той заробив будівництвом і продажом нерухомості, проте бізнес не реєстрував, оскільки той був «дрібним». Крім того, його дружина є успішною бізнесвумен та власницею мережі салонів краси під брендом «365».

Шило-старший працював в МВС, потім – у комунальній охоронній компаній із невисокою зарплатнею. Кілька років був безробітним. Втім, варто було синові перебратися до Києва, як він став власником офісних приміщень у Харкові (528 кв. м), у 2017 році – двох таунхаусів по $74 тисячі кожен, а після їх продажу в 2019-му – будинку у Золоче.

Розквіт бізнесу дружини Шила також співпав зі шлюбом. Офіційно за десять років вона заробила близько 1 мільйона доларів, періодично Ірина Шило скаржилася в Instagram на заледве працюючий бізнес.

Проте якщо до одруження вона мала кілька збиткових точок манікюру та менше 1 млн гривень на рахунку ФОП, то після почала відкривати один салон за іншим, а через рахунок ФОП щороку почали проходити суми від одного до кількох мільйонів гривень.

На Шило оформили частку в бізнесі – компанії «Правовий бухгалтерський центр «Альфа-Омега». Серед іншого, компанія надавала послуги у сфері ІТ – тій самій, якою займався Департамент кібербезпеки. Іншою співвласницею компанії стала дружина керівника ДКІБ Едуарда Кріцина (згодом його змінить Олександр Климчук).

За шість років у бізнесі Ірина Шилова отримала понад 5 млн гривень дивидендів, проте вона ніколи не і ніде не афішувала ці доходи.

Едуард Кріцин, так само як і Шило, 2021 року залишив СБУ та став директором з економічної та інформаційної безпеки «Укрзалізниці». Примітно, що на члена правління «Укрзалізниці» Євгена Лященка переписали частку Сергія Тітова у «Дайнлайн Констракшн».

Частки Тітова у «АС Партнерс» і «Третя Хвиля» списали на водія Шилова – Олександра Скуратова.

На нього ж оформлено підприємство «365 бар», яке забезпечує роботу барів у салонах Ірини Шилової, будинок площею 180 кв. метрів під Києвом ($195 тисяч) та автомобілі: Audi S6 2019 року (зараз коштує $58 тисяч), Mercedes GL 63 ($124 тисячі) і Mercedes V 300D ($90-180 тисяч залежно від комплектації).

Хоча Скуратов і вважався номінальним власником, на них їздили члени родини Шила, а Mercedes GL 63 потім переписали на Ірину. Крім того, джерела журналістів у Державній прикордонній службі підтверджують, що на Mercedes V 300D Артем Шило цього року кілька разів їздив за кордон. Цього року Олександра Скуратова оформили в «Укрзалізницю».

Ще одне підприємство, «365 Active», що займається нерухомістю, записане на помічницю Шилової і HR салонів краси Віолетту Банковську. Статутний капітал фірми – близько 23 млн грн. 

Джерело: Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: