Катастрофа MH17: вирок суду

index

Окружний суд Гааги оголошує вирок у справі про збитий 2014 року в небі над Донбасом пасажирський літак рейсу MH17 Малазійських авіаліній, який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур.

Засідання відбувається сьогодні, 17 листопада.

Суд дійшов висновку, що фото сліду ракети, зроблені в Торезі, були справжніми, пише РБК.

Кадри вказують, що запуск ракети «Бук» було здійснено з напрямку селища Первомайське приблизно в той час, коли літак зазнав аварії. Суд також використав свідчення М58. У день аварії він був на контрольному пункті на перехресті між містом Сніжне та Маринівкою. Після вивчення його заяв та зроблених фото слідує, що ракета була запущена на захід від Першотравневого. Він почув гучний звук запуску ракет, вибуху та падіння літака. Після цього він бачив установку «Бук» без однієї ракети саме там.

Супутникові знімки та уламки ракет доводять, що ракета була запущена з «Бука» у Первомайському.

Якщо порівняти супутникові фото від 16, 20, 21 липня у Первомайському, то можна говорити про те, що звідси було запущено ракету.

Про це свідчать сліди пожежі та гусениць «Бука». На підставі комплексу доказів з урахуванням перехоплених переговорів та даних телемачт можна з упевненістю говорити про те, що ракета була запущена саме з цього місця.

«Бук» був переправлений з Донецька через Макіївку, Зугрес та Торез до Сніжного. На цьому ЗРК були зелені ракети із білими головками. Їх мало бути чотири, як на фото зі Сніжного, коли установка переміщалася самостійно до місця запуску. Але на фото, зробленому у Луганську, вже видно, що не вистачає однієї ракети. Суд встановив, що на знімках був один і той самий «Бук».

Таким чином, суд вважає, що рейс MH17 був уражений ракетою «Бук». Знайдені уламки також підтверджують ураження цим типом ракет. У тілах жертв знайшли елементи у вигляді метелика - цими елементами начинено ракети «Бук» нового типу.

Вивчення вражальних елементів, витягнутих з тіл та стійки кабіна пілота, знімає всі сумніви чи це була ракета від ЗРК «Бук».

Суд спростував сценарій удару з нібито українського «Буку».

Суд зазначає, що масив доказів включає сотні фото, відео та аудіоматеріалів. І міжнародне слідство не знайшло жодних маніпуляцій.

У свою чергу захист стверджував, що ракета була запущена із селища Зарощенське (перебував під контролем України на момент катастрофи), але цей аргумент заснований виключно на звітах експерта з «Алмаз-Антея». Об'єднана слідча група розслідувала цей сценарій, але виключила його на підставі досить переконливих доказів.

Бійці «ДНР» у липні привезли «Бук» із російської федерації.

Оскільки була гостра потреба протиповітряної оборони, установку встановили у коридорі між Сніжним та кордоном з росією. У другій половині дня 17 липня ДНР застосувала «Бук» проти українських військ, і внаслідок цього застосування було збито MH17.

«Бук» поставили з ініціативи Сергія Дубинського, який також наказав встановити його там. Обвинувачений Леонід Харченко відповідав за транспортування, а Олег Пулатов був сповіщений і перед застосуванням «Бука» особисто зустрічався з Харченком і 17 липня був зайнятий виконанням обов'язків у цьому районі. Ігор Гіркін відповідав за накопичення військових сил та техніки, командував військами на місцях та вів комунікацію з москвою.

На підставі матеріалів справи неможливо встановити, як діяв екіпаж «Бука» та хто дав конкретний наказ на запуск ракети.

Суд вважає збиття літака ракетою навмисним.

Постріл ракетою «Бук» не відбувається випадково, тому суд говорить про намір при враженні літака.

Суд вважає, що екіпаж усвідомлював наслідки запуску, хоча міг бути і не впевнений у тому, що це не військовий, а цивільний літак. Не бувши комбатантами, вони не могли законно застосовувати «Бук», навіть по військовому літаку.

Гіркін, Дубинський та Харченко визнані винними. Пулатова виправдали.

Доповнюється...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: