Як Україна зруйнувала ключовий російський міст

криський міст

Цей міст зневажали українці, відкритий 2018 року як символічний зв’язок із росією після окупації нею Криму. Ще зовсім недавно він служив вирішальною лінією постачання для російських військових зусиль.

                          Складне планування чи удача?

Напад, під час якого загинули чотири людини, був критичним моментом у війні. Це завдало неприємного удару президенту росії путіну, який головував на відкритті мосту 2018 року, і підкреслило нездатність росії захистити важливий стратегічний актив і потужний символ як єдиний зв’язок із Кримом.

Експерти, які перевірили конструкцію мосту та зображення вибуху, надали нові подробиці того, як міст було пошкоджено. Успіх операції свідчить про складне планування, кажуть вони. Або удачу.

Існує небагато прямих паралелей із таким вражаючим актом диверсії на мосту в тилу ворога під час війни.

«Руйнувати мости було дуже складно до появи високоточної зброї, і навіть це нелегко», — сказав контр-адмірал у відставці Семюел Дж. Кокс, директор Управління військово-морської історії та спадщини у Вашингтоні.

 «Враховуючи історичну складність, пошкодження Керченського мосту досить вражаючі».

Фото - Служба безпеки України

Мости розроблені з більшою міцністю, ніж зазвичай потрібно, щоб вони могли протистояти несподіваним навантаженням, таким як погодні явища. Навіть потужний вибух може завдати мінімальної шкоди, якщо він вдарить не в те місце.

Міст через Керченську протоку не виняток, і в його конструкції немає нічого незвичайного: проїзна частина довжиною близько 18 миль утримується довгими сталевими балками, що спираються на залізобетонні опори, занурені в морське дно. Піднята частина, відома як перев’язаний арочний міст, дозволяє судам проходити під нею.

                                    Як відбувся вибух?

Міст, який зневажали українці, відкритий у 2018 році як символічний зв’язок із росією після окупації нею Криму. Зовсім недавно він служив вирішальною лінією постачання для російських військових зусиль.

Експерти, які переглядали зображення вибуху, погодилися, що пошкодження, ймовірно, було спричинено заміною вантажівки, як заявили українські чиновники, а не ракетою, випущеною з човна під мостом, як деякі припускали.

Вони також погодилися, що положення вантажівки, коли вона злетіла — між структурними опорами, які могли б зменшити пошкодження — було вирішальним для зниження прольоту, який утримував дорожнє полотно між цими двома опорами.

«Багато речей мали працювати бездоганно, щоб це сталося», — сказав Віджай К. Сараф, головний інженер Exponent.

Від вибуху на сусідньому мосту спалахнув поїзд із великими паливними цистернами, утворившись полум’я та клуб диму. А на земляному полотні пошкодження не обмежувалися проміжком між опорами: здавалося б, з точністю підривного заряду, вибух також був ідеально розміщений, щоб розірвати або знищити близько 900 футів безперервної дороги на російській стороні одного довгих нижніх ділянок мосту.

Але експерти розійшлися в думках щодо того, чи вказує послідовність на складний план.

Можливо, планувальники атаки сподівалися, що паливні баки вибухнуть і завдадуть значної шкоди залізничному мосту, сказав Адам Еванс, інженер-конструктор компанії Wiss, Janney, Elstner Associates. Але він сказав, що малоймовірно, що вибух був навмисно приурочений у зручній точці, щоб завдати шкоди проїжджій частині.

«Мені важко в це повірити», — сказав пан Еванс. «Я думаю, що це, радше, схоже на те, що ми запустимо бомбу через цей міст і завдамо багато шкоди».

Насправді, за словами кількох інженерів, збиток від вибуху міг би бути більшим, якби бомба вибухнула через хвилину-дві. Вантажівка вже почала підніматися до великої піднятої частини мосту, яку тримали високі сталеві арки.

                                     Наслідки підриву

Інженери кажуть, що досить потужний вибух міг пошкодити арки та вивести з ладу весь проїзний міст.

«Майже здається, що це була помилка, тому що все вибухнуло там, де сталося», — сказав Шанкар Наїр, інженер-конструктор із Чикаго з більш ніж 50-річним досвідом проектування мостів.

Це викликає питання про те, як було приурочено вибух і чи знав водій вантажівки про бомбу.

Дистанційну детонацію може бути важко визначити точно. Але можна було очікувати, що терорист-смертник затримається, поки вантажівка не добереться до арочного прольоту, сказав містер Нейр. За його словами, пряме попадання в арку з величезною кількістю сталі ремонт міг би зайняти набагато більше часу.

«Якби це була вантажівка-смертник, — сказав пан Наір, — я б подумав, що хлопець зруйнував би головний проліт».

Але тригер бомби досі невідомий. Терористи-смертники часто поводяться хаотично, і невідомо, чи була використана бомба вантажівка достатньо великою, щоб зруйнувати арочну частину мосту.

росія швидко відновила залізничний і автомобільний рух на деяких ділянках мосту, але відновлення повної пропускної здатності може розтягнутися на наступний рік. Супутникове зображення, зроблене минулого тижня Planet, показало, що велика частина дороги все ще відсутня. А британське міністерство оборони, посилаючись на заяви росіян, заявило в середу, що автомобільний рух може бути припинений до березня 2023 року, а залізничний - до вересня 2023 року.

                         Чи зможе росія відновити міст?

Незалежно від того, як довго міст був пошкоджений, ця атака принесла символічну перемогу українцям і завдала ганебного удару кремлю, який втратив інерцію у війні.

Приблизні оцінки, засновані на розмірі вогняної кулі, вказують на те, що у вантажівці була велика кількість вибухівки — принаймні кілька тонн, залежно від типу вибухівки, сказав Нік Глумак, професор інженерії з Університету Іллінойсу в Урбані.  Інші експерти з вибухотехніки сказали, що меншого заряду, в тонну або менше, могло бути достатньо.

Коли бомба вибухнула, сила вибуху, спрямована вниз, створила величезний тиск на балки мосту, сталеві балки, які утримують проїжджу частину. Вибух був ідеально розміщений у середині прольоту, де він найбільш схильний до згинання під тиском, що робить балки особливо вразливими.

Деякі зображення уламків свідчать про те, що вантажівка вибухнула прямо над однією з цих балок, яка також могла відірвати частину сталі. Вони піддалися, і п’ядь викривилася.

Але пошкодження були набагато більшими, ніж це одне місце. Це тому, що дорога під бомбою була суцільною конструкцією над п’ятьма пірсами, охоплюючи близько 900 футів, за словами інженерів.

Перекритий вибухом проліт виявився поблизу центру цієї ділянки дороги. Коли проліт впав, він потягнув дорогу до себе в обидві сторони. Вільні кінці дороги на стиках з обох боків зісковзнули зі стовпів, на яких вони спиралися, і впали до води.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: