Як обрати генератор для дому, і що краще: орендувати чи купувати

Screenshot_20221118-184159_Chrome

Генератори варто обирати залежно від потужності та об'ємів споживання електроенергії в приміщенні, натомість це не залежить від площі будинку чи квартири

На що слід обов'язково звернути увагу при виборі генератора, як правильно його використовувати, щоб уникнути надзвичайних ситуацій, та у скільки може обійтися придбаний та орендований генератор, "Еспресо.Захід" дізналося у продавців та постачальників. 

Загалом є три види електрогенераторів – бензинові, дизельні та газові. Залежно від типу, а також потужності коливається і вартість кожного. Головний менеджер постачальника генераторів "Генератор Захід" Богдан Петрук зауважив, що наразі досить популярними є бензинові потужністю 5-10 кВт, такі обирають для приватного сектора. Вони дешевші, простіші у користуванні, тобто можуть самостійно швидше ввімкнутися та вимкнутися, коли зникає світло. Але бензинові споживають більше пального.

Дизельні більш потужні, але вони, відповідно, дорожчі за вартістю. Їх здебільшого обирають для підприємств та виробництв. За словами продавця, для промисловості чимало запитів на генератори, потужністю від 30 до 100 кВт і від 100 до 500 кВт.

Ще один вид генераторів – газові. Часто вони йдуть у поєднанні, коли можна окремо доставити балон на газ чи бензин. Крім того, є так звані генератори-портативники, які приєднуються до газової труби. При їх використанні потрібно перевіряти, аби все було герметично, інакше наслідки навіть найменшої аварії можуть бути серйозні.

"Вибір генератора залежить не від квадратури приміщень, а від об'ємів споживання. Наприклад, може бути квартира з електричним котлом, який споживає дуже велику кількість електроенергії. Тоді потрібен дуже великий генератор, який практично не помістити у квартиру. А може бути, наприклад, невеликий особняк, де газовий котел і практично все працює на газу, тому тут потрібен не такий потужний генератор", – пояснив продавець. 

Щоб уникнути надзвичайних ситуацій, генератор не варто перекидати (якщо це бензиновий), запалювати біля нього будь-що, розміщувати його, напркилад, у котельні, адже у разі прориву труби генератор затопить, це також струм, тож якщо поблизу буде людина, вона постраждає. У квартирі він має бути у такому місці, щоб був вихід на відкрите повітря, інакше через вихлопні гази мешканці можуть вчадіти. Якщо вирішуєте поставити генератор у гаражі, тоді обов'язково потрібно забезпечити вентиляцію приміщення. 

Також потрібно пам'ятати, що генератор відкритого типу (такими є всі бензинові) не можна розміщувати під відкритим небом, має бути певне накриття, аби на нього не потрапляв дощ, сніг, в іншому разі виникне ерозія, і генератор згорить. 

"Правила експлуатації завжди вказані в інструкції до генератора, у кожного вони індивідуальні – коли і що робити, яке мастило заливати, де його купити тощо. Техобслуговування зазвичай варто робити раз в рік, якщо його не активно використовують. Щодо витрат пального, то це розраховується на кіловат виготовлення електроенергії – у бензинового це 350 г, у дизельного – 250 г", – зазначив Богдан Петрук.

Якщо плануєте купувати бензиновий генератор, вартість такого потужністю 3 кВт становить приблизно 25 тисяч грн, на 5 кВт вже обійдуться в середньому у 50 тисяч грн. Якщо потужність 7-8 кВт, ціна становить 60-80 тисяч грн. Дизельні генератори значно дорожчі – потужністю 5 кВт коштують близько 80 тисяч грн, а на 7 кВт – від 100 тисяч грн і більше. 

Також генератор можна взяти в оренду на певний період. Як свідчать пропозиції на сайті Prom.ua, у Львові дизельний генератор обійдеться в середньому від 500 до 2000 грн за добу, залежно від потужності та якості виробника. Натомість бензинові на сайті Instrument можна взяти на прокат, заплативши від 400 до 600 грн за добу. "Захід. Еспресо" також намагалося детальніше дізнатися про умови оренди та попит, але поспілкуватися так і не вдалося.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: