США заперечили тиск на Україну з приводу переговорів з росією

image

Білий дім заявив у п'ятницю, що тільки президент України Володимир Зеленський може прийняти рішення про початок мирних переговорів з росією, відкинувши думку про те, що США тиснуть на Київ для переговорів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє AFP.

"Ми всі згодні з тим, що дипломатичне врегулювання шляхом переговорів - це наступна найкраща річ після того, як путін просто виведе свої війська", - заявив речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі.

"Ми також сказали, що Зеленський сам має визначити, чи готовий він до переговорів і коли та як ці переговори виглядатимуть", - сказав Кірбі.

"Ніхто зі Сполучених Штатів не тисне і не підштовхує його до столу переговорів" – додав він.

Цей коментар пролунав через два дні після того, як головний генерал Пентагону, голова Об'єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі, припустив, що після великих перемог на полі бою і значного ослаблення російських сил, Київ може скористатися цим і почати переговори про припинення війни.

Міллі зазначив, що малоймовірно, що українські сили зможуть незабаром відвоювати всі окуповані Росією землі, особливо Крим, який Москва захопила у 2014 році.

Але Кірбі наголосив, що ніякого тиску немає і що США не вживають власних дій.

"Ми не збираємося вести дискусії з росіянами про припинення війни в Україні без участі України в цій розмові", - сказав він.

"Ці розмови не відбуваються, тому що президент Зеленський чітко дав зрозуміти, що він не готовий до цього", - зазначив Кірбі.

"І ви не можете звинувачувати його, - сказав він про Зеленського, - тому що москва сама вказала, що не готова до переговорів.

У свою чергу, Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні, яке опублікували 18 листопада, заявив про позитивну реакцію світових лідерів на підхід України до висловлення пропозицій щодо досягнення миру.

Президент розповів, що звертався до ірландських студентів, а також виступив на міжнародному безпековому форумі в Галіфаксі.

Він повідомив, що звертаючись до учасників форуму в Галіфаксі, презентував українську "формулу миру". Зеленський попросив Канаду та інших партнерів "обрати для себе такий компонент "формули миру", в якому вони можуть проявити своє лідерство максимально".

"Саме в цьому і є сенс того, як ми викладаємо наші пропозиції щодо відновлення миру. Ми їх розклали на елементи – те, з чого складається російська агресія. І робимо все, щоб знешкодити кожен із цих елементів і щоб знешкодити агресора. Я щодня отримую дуже позитивний фідбек у світі на цей підхід – провідні лідери підтримують українську конструктивність. І я вірю, що нам вдасться реалізувати нашу "формулу миру", – додав він.

"Формулу миру" Зеленський презентував на саміті G20 15 листопада. Серед тез "формули" – радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; визволення всіх полонених, а також депортованих Росією українців; виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України і світового порядку; виведення російських військ і припинення бойових дій; відновлення справедливості; протидія екоциду; недопущення ескалації і фіксація закінчення війни.

Читайте також: кремль не зупиняв мобілізацію, готується до чергової хвилі, – ISW

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: