14 років обіцянки: коли Україна зможе приєднатися до НАТО

нато4

Міністри закордонних справ НАТО проводять дводенні переговори з вівторка в Бухаресті, місці саміту 2008 року, на якому Україні та Грузії було обіцяно, що вони врешті-решт отримають членство.

Про це пише Bloomberg.

Президент України Володимир Зеленський у вересні офіційно звернувся до альянсу з проханням виконати цю угоду. 

На зустрічі НАТО має намір повторити, що його двері залишаються відкритими, але зараз не час для приєднання України, за словами джерел, знайомих з підготовкою. Члени Альянсу поставилися до нового запиту України з обережністю, оскільки зобов’язання блоку щодо колективної оборони можуть втягнути їх у прямий конфлікт з росією. Перспектива членства України в НАТО неодноразово називалася президентом путіним як загроза для москви. 

Михайло Подоляк, радник глави Адміністрації Зеленського, стверджував, що військовий досвід України зробить її активом для НАТО. 

«Україна вже має найбільшу армію в Європі і практично єдину армію, яка має досвід ведення війни такого масштабу та інтенсивності», – сказав Подоляк в інтерв’ю. «Ми єдина країна, яка має досвід ведення звичайної війни проти росії».

Проте існує школа думки, що угода, яку розбили лідери, зокрема Джордж Буш та Ніколя Саркозі, сама по собі була стратегічною помилкою, яка проклала шлях до нинішнього конфлікту.

У той час канцлер Німеччини Ангела Меркель була серед тих, хто виступав проти членства України та Грузії через побоювання, що це буде занадто ескалаційним. Лідери погодилися, що країни стануть членами НАТО, але не запропонували конкретні кроки чи план дій щодо членства. Путін, який також був присутній, попередив, що розширення НАТО змусить росію відповісти заходами для захисту своєї безпеки.

Історик Мері Еліз Саротт сказала радіо NPR у березні, що результат був «найгіршим із усіх можливих світів». Путін сприйняв цю заяву за чисту монету, сказав Саротт, і використав її як виправдання військових дій у Грузії пізніше того ж року. Це виявилося явним провісником майбутніх конфліктів в Україні, додала вона. 

За словами високопоставленого європейського дипломата, у світлі вторгнення росії в Україну деякі союзники наполягають на тому, щоб надати Києву більш прямий шлях до членства, але консенсусу немає. Однак члени погоджуються, що зараз слід зосередитися на тому, щоб допомогти Україні виграти війну, сказав дипломат.  

Лідери дев'яти східноєвропейських країн, включаючи Польщу, країни Балтії та Румунію, підписали спільну заяву після звернення Зеленського, заявивши, що вони твердо стоять за рішенням Бухарестського саміту НАТО 2008 року.

«Спосіб допомогти Україні просунутися до членства — це працювати з ними як над політичним партнерством, так і над практичною підтримкою», — сказав у п’ятницю генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання, чи можуть союзники погодитися на більш конкретну дорожню карту.

Столтенберг сказав, що окрім короткострокової підтримки, НАТО шукає шляхи активізації довгострокової співпраці з інституційною розбудовою та реформами та, що важливо, допомогти військовим переходити від обладнання радянських часів до стандартів, доктрин і обладнання НАТО. «Це також підвищить взаємосумісність між Україною та НАТО та допоможе Україні рухатися до євроатлантичної інтеграції», – сказав він.

Союзники по НАТО можуть зрештою пообіцяти підтримувати українську армію, щоб вона могла захистити себе від будь-якої майбутньої агресії в довгостроковій перспективі, але обговорення, швидше за все, не буде досягнуто домовленості до того, як лідери зберуться у Вільнюсі наступного літа, сказав дипломат.

Цього тижня акцент буде зосереджений на короткостроковій підтримці, щоб допомогти Україні виграти війну проти Росії. 

Міністри також обговорять стійкість союзників по НАТО, а також підтримку інших вразливих партнерів у регіоні, таких як Грузія та Молдова. На порядку денному також переговори щодо Китаю.

Міністри закордонних справ країн Великої семи заможних країн зустрінуться на полях з кількома іншими союзниками, щоб обговорити енергетичну та продовольчу безпеку України, оскільки енергетична та водна інфраструктура країни зазнає серйозних ударів російських ракетних ударів.

«Найбільша підтримка для нас зараз — підтримка військово-промислового комплексу країн НАТО: виробництво снарядів, передача протиповітряної оборони, зняття табу на постачання сучасних танків, бронетехніки та далекобійної зброї», — сказав Подоляк. 

Нагадаємо, що російські ракетні удари пошкодили 592 об'єкти теплопостачання України, більшу половину з них вже відновлено - 316.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: