Patriot на західній Україні захищатимуть і польське небо - Моравецький

Screenshot_20221129-184857_Chrome

Німеччина має розмістити свої ракети Patriot, які вона пообіцяла Польщі, на території західної України.

Про це під час пресконференції у Варшаві заявив у вівторок глава польського уряду Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

Як зазначив польський прем’єр, Україна дуже просить західних союзників, передусім заможні країни, такі як США, Велику Британію, Німеччину чи Францію, аби вони надали зброю для захисту повітряного простору України, ця зброя дуже потрібна Києву, аби закрити небо над Україною.

“Тому, якщо можна просити наших німецьких партнерів, то я б дуже підтримав розміщення ракет Patriot у західній Україні, оскільки таким чином вони захищатимуть і частину нашого неба у східній Польщі. Однак насамперед вони захищатимуть від масових варварських атак з росії цілу західну Україну”,- заявив Моравецький.

На запитання, чи може Польща передати Україні свої ракети Patriot, які Варшава має отримати через декілька місяців зі США, Моравецький зазначив, що ці ЗРК залишаться в Польщі, аби захищати польське небо. Він також зауважив, що інші ракети Patriot, які розташовані в Підкарпатському воєводстві РП, є американськими і захищають аеропорт Ясьонка в Жешуві, який є гуманітарно-логістичним хабом для України.

Нагадаємо, Німеччина запропонувала Польщі системи Patriot для захисту повітряного простору після ракетних ударів по району, що є прикордонним з Україною. У відповідь Варшава запропонувала розмістити Patriot в Україні поблизу кордону з Польщею. Це було б краще для безпеки Польщі, заявив президент Анджей Дуда.

Після цього розгорнулась жвава дискусія, до якої долучився й генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він сказав, що розміщення ППО в Україні можливе, але остаточно це має вирішити Німеччина. Таким чином Столтенберг заперечив аргументи міністра Ламбрехт, яка посилалася спочатку на можливі застереження з боку НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: