У Києві кажуть, що "не дозволять путіну вкрасти різдво"

2de2bf2-2076db1-klychko
Віталій Кличко. Скріншот з відео

Поки українці готуються відсвяткувати святковий сезон із затемненими ялинками, російські авіаудари вимикають електроенергію та руйнують критичну інфраструктуру країни.

Про це пише CNN.

До Різдва та Нового року по всій українській столиці встановлять ялинки, повідомив мер Києва Віталій Кличко, але в енергокомпанії YASNO повідомили, що їх не світитимуть.

Масові заходи залишаться під забороною в умовах воєнного стану, але "Новий рік і Різдво ніхто не скасовує, а атмосфера Нового року повинна бути", - сказав Кличко в мережі. «Ми не можемо дозволити путіну вкрасти наше Різдво».

Його заклик прозвучав після тижнів постійних повітряних атак на енергомережу України, через які сім’ї по всій країні періодично залишалися без електрики, світла та води.

Чиновники намагаються відновити ресурси швидше, ніж росія може їх вибити. Український оператор електроенергії "Укренерго" заявив у понеділок, що працює з дефіцитом у 27% і здійснив серію "аварійних відключень" по всій країні на "декількох електростанціях".

Київські різдвяні ялинки стануть символом нормального життя в різних місцях міста, зокрема на знаменитій Софійській площі. Кличко зазначив, що їх встановлять, щоб «нагадувати нашим дітям про новорічний настрій».

«Знаєте, ми не хочемо забирати у дітей Святого Миколая», – сказав він.

Але в YASNO уточнили, що дерева будуть встановлені, але без підсвічування. У короткій заяві у Facebook компанія сказала: «Не знаємо, як щодо вас, але ми раді, що будуть [дерева] і рішення про відсутність на них ілюмінації».

YASNO назвав навантаження на українську енергомережу повним освітленням, заявивши, що це «зменшить значне додаткове навантаження на мережу. І, відповідно, зменшити кількість відключень».

Враховуючи погіршення погодних умов, споживання електроенергії зростає, заявили в Укренерго, висловивши надію, що дефіцит електроенергії зменшиться, коли «блоки повернуться в роботу». За його словами, сім хвиль російських ракет сприяли останній серії збоїв. CNN не може незалежно перевірити кількість ракетних хвиль.

Але гонка за закриття прогалин в електромережі, ймовірно, буде постійною темою, оскільки українці готуються до холодної та темної зими. Ще в неділю Київ «майже повністю відновив» електроенергію, воду, тепло, інтернет і мережеве покриття, повідомила тоді Київська міська військова адміністрація.

Тим часом президент України Володимир Зеленський закликав місцеву владу, в тому числі в Києві, зробити більше для будівництва «точок непереможності» його уряду – спливаючих станцій, які пропонують притулок і послуги, такі як зарядні станції, підключення до Інтернету та гаряча вода.

Зеленський розкритикував розгортання програми, особливо в столиці, де, за його словами, коректно працюють лише деякі сайти. «Інші моменти, м’яко кажучи, ще потребують доопрацювання», – сказав він. «Кияни потребують більшого захисту».

А Київська обласна клінічна лікарня, одна з найбільших лікарень України, минулого тижня була на межі переміщення хворих на діаліз, для якого необхідне безперебійне водопостачання, повідомив у телефонній розмові заступник голови Київської ОДА Віталій Власюк. .

«На жаль, коли в Києві відключається світло, часто виходить з ладу і центральне водопостачання», – сказав Власюк. «Відсутність водопостачання є критичною».

Водночас ООН заявила , що ситуація в південноукраїнських містах Миколаєві та Херсоні залишається «жахливою» та «критичною». Лише в Миколаєві майже чверть мільйона людей стикаються з відсутністю тепла, води та світла.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: