Війна в Україні збільшує загрозу хімічної зброї, - спостерігач

00ukraine-chemical-warfare1-superJumbo

російське вторгнення в Україну збільшує загрози від зброї масового знищення, зокрема, хімічної зброї.

Про це заявив очільник Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), який уважно стежить за ситуацією в Україні, Фернандо Аріас під час щорічній зустрічі регулятора, пише The Defense Post.

«Ситуації в Україні знову збільшує загрозу використання зброї масового знищення, зокрема хімічної, - заявив Аріас на зустрічі у Гаазі, - Це загострило існуючу напругу до такого рівня, коли неможливо припустити єдність міжнародної спільноти щодо спільних глобальних викликів, пов’язаних із міжнародною безпекою та миром».

Міжнародні органи з питань роззброєння, такі як лауреат Нобелівської премії миру ОЗХЗ, «тепер стали місцем для конфронтації та розбіжностей», — скаржився Аріас.

Погрози та твердження про можливе використання ядерної, хімічної та біологічної зброї торгуються з початку війни в Україні в лютому, але жодних доказів їх застосування наразі не було.

Аріас нагадав росії та Україні, що вони були серед 193 країн, які «урочисто і добровільно зобов’язалися ніколи і ні за яких обставин… не використовувати хімічну зброю».

За його словами, ОЗХЗ «продовжує уважно стежити за цією серйозною ситуацією і підтримує контакт з постійними представництвами російської федерації та України».

За словами Аріаса, ОЗХЗ забезпечила Україну на її прохання навчанням для перших служб реагування на хімічні атаки та виявлення витоків хімікатів.

Зарин та «Новачок»

За словами генерального директора, союзник росії Сирія «серйозно не виконує» вимоги контролю за хімічною зброєю.

Дамаск відмовився надати візу інспектору ОЗХЗ і не виконав жодних заходів, яких вимагав регулятор.

Сирія заперечує використання хімічної зброї та наполягає на тому, що передала свої запаси згідно з угодою 2013 року, викликаною ймовірною атакою із застосуванням газу зарину, яка забрала життя 1400 осіб у передмісті Дамаска Гуті.

sarin-syria-victims
Жертви хімічної атаки у Гуті. 2013 рік.

Довідка: зарин — органічна сполука, ізопропіловий етер метилфлуорофосфонової кислоти CH₃POCH(CH₃)₂. За звичайних умов є безбарвною рідиною без смаку і запаху, надзвичайно токсичною. З військовою метою його застосовують як бойову отруйну речовину нервово-паралітичної дії.

Але Сирію позбавили права голосу в ОЗХЗ у 2021 році після того, як розслідування звинуватило її в подальших атаках із застосуванням отруйного газу.

Країни Заходу на зустрічі розкритикували як росію, так і Сирію.

Заступник держсекретаря США з питань контролю над озброєннями та міжнародної безпеки Бонні Дженкінс розкритикувала «абсурдні, необґрунтовані та тривожні» звинувачення росії щодо використання або планів використання Україною хімічної зброї.

Читайте також: хімічна атака зарином: як рятуватися у випадку отруєння.

Дженкінс також звинуватив росію в застосуванні хімічної зброї під час атак нервово-паралітичної речовини «Новачок» на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля в англійському місті Солсбері в 2018 році та противника кремля Олексія Навального в Росії в 2020 році.

росія заперечує свою причетність до обох інцидентів.

Сирія, тим часом, «виявила лише зневагу» до ОЗХЗ, сказав чиновник США.

Молодша міністр оборони Великобританії Аннабель Голді заявила, що «війну росії (в Україні) не можна ігнорувати тут, в ОЗХЗ».

«Ми бачили таку модель брехливої ​​поведінки в Сирії, а тепер ми бачимо це в Україні», — сказав Голді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: