Заява Єврокомісії про втрати ЗСУ, або Що відомо про ситуацію

війна

У Єврокомісії заявили, що втрати України на війні з росією складають орієнтовно 100 тисяч військових та більш ніж 20 тисяч цивільних. Про це сказала її президентка Урсула фон дер Ляєн. У Збройних силах не підтвердили таку цифру. Згодом фрагмент із відеозверненням видалили із соцмереж та повідомили про помилку.

Що про це відомо, - дізнавалася ІА Дивись.info.

Так президентка Єврокомісії назвала цифру у понад 100 тисяч військових, які поклали життя на війні.

Заява, яку видалили

«Вторгнення росії до України принесло смерть, руйнування та невимовні страждання, ми всі пам’ятаємо жахи Бучі. За оцінками, понад 20 тисяч цивільних та понад 100 тисяч українських військових були вбиті», — сказала фон дер Ляєн.

Додала: рф має заплатити за ці злочини, а Єврокомісія пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії росії.

Читайте також: Скільки українців загинули від рук окупантів з 24 лютого, - ООН

У тексті заяви та на офіційних платформах ЄК у соцмережах прибрали дані щодо втрат серед українських захисників. Ця заява залишилася у відео, яке оприлюднили насамперед, однак його також видалили і вже опублікували відредаговану версію, у якій вже не було цієї заяви.

Що про це кажуть в армії?

У Генеральному штабі Збройних сил України повідомили, що підтвердити цю цифру не можуть. Коментуючи це для Української правди, речник зв'язків із громадськістю ЗСУ Богдан Сеник сказав, що така інформація - це службові дані і підпадають під гриф обмеження оприлюднення.

«Водночас, якщо те, що озвучила глава Єврокомісії, дозволить притягнути до відповідальності країну-агресора, ми можемо лише підтримувати дії, які сприятимуть законному покаранню для тих, хто влаштував геноцид українського народу», - сказав він.

Що говорять у Зеленського?

Інформація про втрати є «чутливою», тому її озвучувати може тільки Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони України Олексій Резніков чи президент країни Володимир Зеленський, пояснив речник глави держави Сергій Никифоров для Суспільного.

І додав, що дані оприлюднять тоді, коли настане слушний момент.

А у коментарі Громадському Никифров сказав, що що названа президенткою ЄК цифра є «фантастично далекою від реальності».

«Дані із зовнішніх джерел»

Пізніше у Єврокомісії заявили, що припустилися помилки, мовляв, цифра у понад 100 тисяч стосується як полеглих, так і поранених, коментує директорка з політичних комунікацій Дана Спінант.

«Була використана оцінка із зовнішніх джерел, що стосувалася втрат, тобто як убитих, так і поранених, і мала на меті показати жорстокість росії», - пояснила вона.

Втрати ЗСУ на війні

Уперше про втрати президент Зеленський сказав у перший день повномасштабної війни, 24 лютого: тоді він заявив, що загинули 57 захисників, боронячи Україну. Напередодні міністр оборони України Олексій Резніков говорив, що окупанти з початку війни убили більше мирних мешканців, ніж загинуло військових ЗСУ у боях з окупантами.

Водночас інформацію про кількість загиблих бійців мала залишатися закритою, поки не закінчиться воєнний стан.

«У нас загинуло близько 1300 військових», - сказав згодом Зеленський в інтерв'ю іноземним журналістам на початку березня.

А 22 серпня нинішнього року Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив про «майже 9 тисяч героїв, які загинули», не уточнивши, за який період ці дані.

Через місяць, 23 вересня, глава української держави сказав, що бійців ЗСУ загинуло у 5 разів менше, ніж російських. У той час цифри втрат окупантів серед особового складу становили понад 56 тисяч солдатів армії рф.

Натомість заступниця міністра оборони України Ганна Маляр розповіла, що станом на середу жовтня теперішнього року співвідношення втрат серед українських захисників та російських солдатів на півдні було 1 до 6,5.

Втрати ворога

Українські захисники ліквідували ще 500 росіян за добу, а також знищили декілька одиниць ворожої техніки. Це дані Генштабу ЗСУ.

Орієнтовні втрати ворога від початку повномасштабної війни і станом на 30 листопада:

  • особового складу ‒ близько 88 880 (+500) осіб ліквідовано,
  • танків ‒ 2914 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5872 (+6) од,
  • артилерійських систем – 1902 (+1) од,
  • РСЗВ – 395 од,
  • засоби ППО ‒ 210 (+1) од,
  • літаків – 280 (+2) од,
  • гелікоптерів – 261 од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1562 (+7),
  • крилаті ракети ‒ 531,
  • кораблі /катери ‒ 16 од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 4429 (+6) од,
  • спеціальна техніка ‒ 163.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: