G7 та Австралія слідом за ЄС встановили граничну ціну на російську нафту

94

Після згоди 27 держав-членів Європейського Союзу (ЄС), члени G7 (Сполучені Штати, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Сполучене Королівство) та Австралія (разом «Коаліція обмеження цін») приєднуються до ЄС у прийнятті обмеження ціни в 60 доларів США за барель морської сирої нафти з російської Федерації.

Про це повідомляє Міністерство фінансів США.

Обмеження ціни є важливим інструментом для обмеження доходів, які росія отримує для фінансування своєї незаконної війни в Україні, одночасно зберігаючи надійне постачання нафти на світові ринки. Ця політика особливо важлива для того, щоб забезпечити доступність поставок нафти в країни з низьким і середнім рівнем доходу, які сильно постраждали від наслідків російської війни.

Політика обмеження цін спрямована на збереження поставок російської нафти на світовий ринок, одночасно зменшуючи доходи, які російська Федерація отримує від продажу нафти, особливо в світлі високих цін, спричинених війною вибору росії. Щоб досягти цієї мети, ЄС та інші країни в коаліції Price Cap розробили ліміт ціни, щоб підтримувати потік російської нафти за зниженою ціною.

Компанії G7 контролюють близько 90 відсотків ринку відповідних продуктів морського страхування та перестрахування. Обмеження ціни працює, дозволяючи доступ до цих критично важливих послуг від постачальників російської нафти лише в тому випадку, якщо ця нафта купується на рівні обмеження або нижче.

Нагадаємо, дипломати Європейського Союзу в п'ятницю остаточно домовилися встановити граничну ціну на російську нафту, яка транспортується морем, на рівні 60 доларів за барель.

Як пише сайт Гордон, початкова пропозиція G7 минулого тижня стосувалася обмеження ціни на рівні $65–70 за барель без механізму коригування. За даними Reuters, межу на рівні $60 встановлено з умовою, що ціна на російську нафту буде на 5% нижчою від ринкової, а перегляд цінової межі проводитимуть що два місяці.

Агентство Bloomberg підкреслювало, що обговорюване обмеження вище за ціну, за якою вже торгують більшою частиною російської нафти. Згідно з даними Argus Media, сировиною марки Urals у порту Приморськ на Балтійському морі цього тижня торгували по $45,31 за барель, 1 грудня вона подорожчала до $48,04. Спотова ціна на Urals, згідно з інформацією Investing.com, становить $66,54 за барель.

4 листопада агентство Reuters з посиланням на джерела повідомило, що країни G7 та Австралія домовилися встановити фіксовану ціну на російську нафту замість ухвалення змінної ставки. Співрозмовник агентства заявив, що цінову стелю регулярно переглядатимуть.

Міністерка фінансів США Джанет Єллен вважає, що обмеження цін, яке мають розпочати 5 грудня на нафту і 5 лютого на нафтопродукти, зменшить прибуток росії без скорочення постачання.

23 листопада Bloomberg писало, що Єврокомісія запропонувала обмежити ціну на рівні $65 за барель, а Польща і країни Балтії назвали це "надто щедрою пропозицією" для москви.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: