У Львові хірурги врятували ногу 40-річної жінки, пересадивши тканини зі спини на кінцівку

фото операція_

У Львові жінці пересадили тканині зі спини на кінцівку, аби врятувати ногу від ампутації. 40-річна пацієнта з Бахмута на Донеччині. У липні вона постраждала від російської атаки.

Цю історію розповіли у Першому медоб'єднанні Львова, на базі якого діє реабілітаційний центр Незламні, де й провели втручання.

Оксану Лук'янець у липні відкопали з 5-метрової вирви, що утворилася від прильоту російської ракети. До лікарні Дніпра Оксану доправили у вкрай важкому стані: уламкові поранення правої легені, печінки, обширні рани лівого плеча, відкритий перелом обох ніг та правої руки. Одинадцять днів за її життя боролися в реанімації.

Щойно стан вдалося стабілізувати, евакуаційним потягом Оксану доправили до Національного реабілітаційного центру НЕЗЛАМНІ. Долікувати рани живота, рук, ніг і зберегти нижню кінцівку, яка має складний відкритий перелом, від ампутації, – саме таке завдання перед собою поставили лікарі.

Пацієнтка мужньо витримала понад 10 хірургічних втручань. Зрештою, хірурги вдаються до складної реконструктивної операції «free flap».

Це втручання хірурги виконали спільно з Сарою Такер – відомою британською реконструктивною хірургинею з Оксфордської клініки. Вони взяли клапоть найширшого м‘яза спини та пересадили його на травмовану ділянку ноги, зшиваючи найменші судини, кажуть у Першому ТМО.

Операція тривала 12 годин. Як результат, оголену кістку вдалося закрити, пересаджена ділянка тканин приживається і відновлюється кровопостачання.

«Такі технології дають шанс зберегти кінцівки, обличчя, органи та частини тіла, запобігають ампутаціям кінцівок та суттєво покращують якість життя пацієнтів з воєнною травмою. Нині можемо сказати напевне: пересаджений м‘яз прижився. Кінцівку врятовано. Й хоча попереду на Оксану чекають ще декілька операцій на кістці, вона точно зможе ходити своїми ногами», - пояснюють лікарі.

Центр Незламні

Через російську агресію щодня страждають сотні людей, тому аби зробити їхнє лікування й реабілітацію комфортними і доступними в Україні, у Львові в Національному центрі реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) з кожним українцем працює мультидисциплінарна команда, яка надає хірургічну, фізичну, психологічну та психосоціальну професійну допомогу. Завдяки підтримці донорів, уже відкрили протезну майстерню та встановлюють біонічні протези. 

Як долучитись до порятунку?

Реквізити для пожертв можна знайти за цим посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: