Під час обшуків у єпархіях УПЦ МП знайшли російські паспорти, прапор «новоросії» та перепустки радників рф (фото)

photo_5226754949470339845_y

У єпархіях Української православної церкви московського патріархату Служба безпеки України знайшла безліч доказів російського сліду.

Про це заявили у відомстві 8 грудня.

Обшук проводився у святинях на херсонщині, Черкащині, Житомирщині та Волині.

Херсон

Там розповіли, що під час захоплення Херсону місцевий архімандрит – настоятель Успенського собору був присутній у кремлівській залі під час оголошення анексії чотирьох українських регіонів. За декілька днів до звільнення міста священник у супроводі російських загарбників втік до тимчасово окупованих районів півдня України.

На території собору виявили колекцію ікон, викрадених рашистами з будинку почесного консулу Литовської Республіки під час окупації Херсону. Знайдено й перепустки, виписані на ім’я «федерального советника военно-гражданской администрации рф» та російські паспорти місцевих священників. При чому вони отримали їх цього року, під час окупації Херсону росіянами.

За фактом держзради відкрили кримінальне провадження.

Черкаська область

Тут, у Красногірському Свято-Покровському жіночому монастирі, знайдено прапор так званої «новоросії» та бібліотеку з пропагандистською літературою російських авторів.

Житомирська область

На території чоловічого монастиря Овруцько-Коростенської єпархії і Скиту викрито колишніх кримінальників, які підтримують зв’язок з абонентами рф. Наразі ці контакти перевіряє СБУ. У ще одному монастирі Житомирщини виявили особу, яка з 2020 року перебуває у загальнодержавному розшуку як безвісти зникла.

Волинська область

Під час огляду приміщень Свято-Миколаївського Милецького монастиря знайдено тексти молитов за країну-агресора та російські «підручники», в яких вихваляють кремлівський режим.

Обшуки у храмах УПЦ МП

Співробітники СБУ та Нацполіції знайшли велику кількість антиукраїнських матеріалів під час безпекових заходів на території Почаївської духовної семінарії та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП).

А після перевірок єпархії УПЦ МП на Буковині виявили методички та громадянство рф і посвідчення окупантів.

Під час обшуків у Лаврі виявили:

  • проросійську літературу, яка використовується під час навчання у семінарії та приходських школах, у тому числі для пропаганди «русского мира»;
  • готівку на загальну суму понад 2 млн грн, більше ніж 100 тис. доларів США та декілька тисяч російських рублів.

Роблять це, аби протидіяти підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі.

«Враховуючи збройну агресію рф, дані заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів. За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України, та предметів, заборонених до обігу», - заявляють у Службі безпеки України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: