Війна показала, що ЄС бракує «критичних оборонних можливостей», — Боррель

війна
Українські військові. Фото з відкритих джерел.

Представник ЄС з політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що війна росії проти України виснажила запаси зброї ЄС і показала, що ЄС не має «критичних» можливостей для захисту від загрози на своєму кордоні

Про це пише The Defense Post.

«Ця війна проти України стала жорстоким пробудженням для багатьох із нас, — сказав Боррель на оборонній конференції в Брюсселі. — Ми усвідомлюємо, що наші військові запаси були швидко вичерпані через роки нестачі інвестицій».

Європейські союзники направили зброю на мільярди доларів, щоб допомогти Києву захиститися від сил кремля з початку вторгнення в лютому.

Повномасштабний напад москви на Україну переорієнтував увагу на міцність власної оборони ЄС, яка постраждала через роки недофінансування після закінчення Холодної війни.

«Ми розуміємо, що нам не вистачає критичних оборонних можливостей. Нам не вистачає можливостей, необхідних для захисту від вищого рівня загроз, — сказав Боррель. — Ми стикаємося з загрозами, реальними загрозами, поруч і (вони), ймовірно, погіршаться».

Країни-члени ЄС збільшили свої військові витрати після того, як москва анексувала український Кримський півострів і розв’язала конфлікт на сході України в 2014 році.

Але Боррель наполягав на тому, що 27 членів блоку повинні продовжувати збільшувати витрати та посилювати спільні закупівлі та інвестиції в технології, щоб компенсувати недоліки.

Читайте також: Німеччина надішле Україні ще 18 самохідних гаубиць.

«Для мене вибір очевидний. Ми повинні більше співпрацювати, європейські армії повинні більше співпрацювати між собою, — сказав він. — Ми повинні продовжувати підтримувати Україну. Нам потрібно продовжувати задовольняти поточні потреби та почати готуватися до майбутнього».

Франція вже давно закликає посилити обороноздатність Європи та краще інтегрувати її збройні сили.

Але країни ЄС все ще сильно покладаються на Сполучені Штати щодо забезпечення безпеки на континенті під егідою військового альянсу НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: