Іранська підтримка російського війська зросте у найближчі місяці

White House Press Secretary Karine Jean-Pierre Holds Daily Briefing

Військова співпраця росії та Ірану перетворилась на "повноцінне оборонне партнерство" і лише зростатиме найближчим часом, вважають в адміністрації президента США.

Про це повідомив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США у Білому домі Джон Кірбі під час розмови з журналістами 9 грудня, "Голос Америки", пише Українська правда.

"Ми очікуємо, що іранська підтримка російського війська лише зростатиме у найближчі місяці. Ми навіть вважаємо, що Іран розглядає питання продажу сотень балістичних ракет з Ірану в росію.

Ми також бачили повідомлення про те, що москва та Тегеран розглядають можливість створення лінії спільного виробництва смертоносних дронів у росії.

Ми закликаємо Іран змінити курс, і не вдаватись до цих дій" - заявив він.

За словами Кірбі, росія зі свого боку пропонує Ірану "безпрецедентний рівень військової та технічної підтримки", зокрема із розробки зброї та тренування військових.

"В рамках цієї співпраці нас турбує, що росія має намір надати Ірану передові військові компоненти. москва може надавати Тегерану таке обладнання, як вертольоти та системи ППО. Є повідомлення, що цієї весни іранські пілоти тренувалися в росії, щоб навчитися управляти Су-35. Це свідчить про те, що Іран може почати отримувати літаки протягом наступного року. Ці винищувачі значно посилили б військово-повітряні сили Ірану, порівняно з їхніми регіональними сусідами", – уточнив він.

Як пише Інститут вивчення війни (ISW), 9 грудня російський мілблогер заявив, що монітори повітряного руху показують, що вантажні літаки ВПС Ірану відновили польоти до москви 8 грудня після короткої перерви в таких польотах. ISW оцінило, що заступник міністра оборони росії генерал-полковник Олександр Фомін зустрівся з начальником Генерального штабу збройних сил Ірану генералом Мохаммадом Багері в Тегерані 3 грудня, ймовірно, для подальшого обговорення продажу іранських безпілотників і ракет росії для використання в Україні.

Як йдеться у розвідувальному огляді міноборони Британії в суботу, британська розвідка очікує зростання військової підтримки російських військ Іраном у найближчі місяці, повідомляє "Європейська правда".

"Іран став одним із головних військових союзників росії після її вторгнення до України. Найближчими місяцями підтримка Іраном російських збройних сил, ймовірно, зросте: росія намагається отримати більше зброї, включаючи сотні балістичних ракет", - йдеться у огляді.

росія, натомість, швидше за все, запропонує Ірану безпрецедентний рівень військової та технічної підтримки, що трансформує їхні відносини у галузі оборони, йдеться у зведенні.

Наголошується, що росія, швидше за все, витратила значну частину своїх запасів балістичних ракет малої дальності "Іскандер", які несуть 500-кілограмову боєголовку на відстань до 500 км. І якщо росії вдасться ввести в дію велику кількість іранських балістичних ракет, вона, ймовірно, використовуватиме їх для продовження та розширення своєї кампанії ударів по критично важливій національній інфраструктурі України.

Читайте також: Столтенберг боїться, що війна в Україні може перерости у війну між НАТО й росією

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: