Рада ЄС ухвалила рішення про 18-мільярдний пакет для України попри вето Угорщини

683dbb2-cd1b185-eu-prapory--kmu.gov.ua-

Рада ЄС попри угорське вето досягла згоди щодо законодавчого пакета, який дозволить Євросоюзу надати Україні фінансову допомогу у розмірі 18 мільярдів євро протягом 2023 року.

Про це йдеться у пресрелізі, опублікованому на сайті ради 10 грудня, пише сайт Гордон.

Пропозицію ухвалили в письмовій процедурі, її передадуть до Європарламенту для ухвалення наступного тижня.

"Пакет передбачає структурне рішення щодо фінансової підтримки України у 2023 році. Сума кредиту, який нададуть Україні у 2023 році, становитиме €18 млрд, кредити матимуть 10-річний пільговий період. Держави-члени покриватимуть основну частину відсоткових витрат коштом зовнішніх призначених доходів. Гарантії щодо цього запозичення буде надано або з бюджету ЄС, або державами-членами", – ідеться в повідомленні.

Міністр фінансів Чехії Збинєк Станюра підкреслив, що Україна може розраховувати на ЄС.

"Ми й надалі підтримуватимемо Україну, зокрема й фінансово, стільки, скільки буде потрібно. Законодавство, яке ми сьогодні ухвалили, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом усього 2023 року", – сказав він.

Як відомо, Угорщина виступала проти рішення ЄС надали Україні 18-мільярдний пакет допомоги, пише Європейська правда.

Згідно з початковою пропозицією Єврокомісії, для пакету допомоги було необхідне одностайне рішення 27 країн ЄС. Однак через угорське вето нинішнє головування Чехії в Раді ЄС шукало спосіб прийняти рішення про допомогу без Угорщини, пояснює німецьке агентство DPA.

Наразі рішення полягає в тому, що гарантії за кредитами - якщо Угорщина дотримуватиметься свого вето - не покриватимуться з бюджету ЄС, як планувалося спочатку, а будуть взяті на себе окремими країнами ЄС. Це означає, що одностайне рішення всіх країн ЄС не було необхідним. 

Втім, Угорщина ще має час, аби приєднатися до цього процесу. Якщо Будапешт змінить позицію, то гарантії зможуть покриватися з бюджету ЄС, пише агентство.

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт, хоч і заблокував макрофінансову допомогу ЄС для України, насправді не проти фінансової підтримки для України, але в інший спосіб.

Читайте також: Після війни наша держава матиме одну з найпотужніших армій світу, - Кулеба

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: