Врятувати життя: тренінговий центр UniSafe проводить у Львові курси з домедичної допомоги

допомога 5

В критичній ситуації, особливо під час війни, життя постраждалого може опинитися у ваших руках. Або ж ваше життя може залежати від навичок тих, хто опинився поряд.

Про це розповідає ІА Дивись.info.

Від втрати свідомості до кровотечі

Тетяна Канчура - інструкторка з домедичної допомоги та тактичної медицини тренінгового центру UniSafe, що у Дніпрі. Цього разу вона з командою прибула до Львова з метою навчити охочих надавати невідкладну допомогу.

Читайте також: Головне — не нашкодити ще більше, або П'ять правил надання домедичної допомоги 

«Сьогодні у нас корпоративне заняття. Ми вчитимемо працівників безпеці у робочому середовищі. Загалом такі заняття ми організовуємо і для цивільних, і для військових», - розповідає вона.

Інсрукторка Тетяна Канчура

Тренінговий центр UniSafe користується популярністю у рідному місті. Підхопивши це, різні регіони запрошують команду до себе провести треніги. Не став винятком і Львів. Попри це, команда виїжджає і в прифронтові райони з військовими.

«Тренінг складається з двох частин. У першій ми розглядаємо ситуації, які зазвичай відбуваються у нашому побутовому житті: від втрати свідомості до зупинки кровообігу. У другому – говоримо про травми та кровотечу. З огляду на ситуацію, яка відбувається зараз у нашій країні, ці знання можна згодом перенести на будь-яку травму цивільного часу», - зазначає Тетяна.

«Ті, хто опиняються поряд, мають знати, як діяти»

До початку повномасштабної війни команда організовувала два курси, які проводила у різні дні. Спершу розбирали цивільну частину, а після - травми кровотечі. Ранок 24 лютого вніс свої корективи. Матеріал для проведення тренінгу став більш концентрованим. Зокрема довелося прибрати деякі розділи, а натомість додати нові. Все задля того, щоб за одне заняття надати цивільним та військовим необхідну кількість потрібних знань.

«Я вважаю, що кожна людина має бути готова до ситуацій, які ми розглядаємо на тренінгу. Наприклад зараз збільшилася кількість травм пов’язаних з обстрілами. Варто лише згадати масовані ракетні удари, яких завдають окупанти по людних місцях. Тоді велика кількість цивільних просто стікали кров’ю, бо ті, хто опинився поряд, не знали, як діяти. І розуміємо, що на жаль, на сьогодні схожа ситуація може статися в кожному куточку України», - наголошує інструкторка.

Читайте також: Пластирі для очей та трикутні пов'язки: що має бути у домашній аптечці кожного українця

Тетяна також розповідає, що час приїзду швидкої допомоги у місті в середньому становить 10-15 хв. У ці хвилини життя постраждалого буде залежати від вас, або ваше життя від людей, які знаходяться поряд.

«Для кожної дієздатної людини є три абсолютно важливі життєворятівні навички: вміння надавати домедичну допомогу, вміння володіти зброєю та вміння водити машину. Це ті речі, які базово запезпечують виживання. І це абсолютний "musthave" для кожного дорослого. Тому якщо ви ще не володійте цими навичками – навчіться цьому і ваше життя буде в безпеці», - запевняє інструкторка.

"В критичній ситуації нас врятують лише наші навички

З початку повномасштабного вторгнення Тетяна разом з командою також розробили мобільний застосунок TacticMedAid. У ньому можна отримати усі необхідні теоретичні знання з домедичної допомоги.

«Хочу наголосити, що він безкоштовний. У ньому є теорія, яку варто прочитати та відео, які варто глянути. Утім, після ознайомлення кожному, хто ще не зробив цього, варто знайти у своєму місті курси домедичної допомоги і під керівництвом тренера пройти їх на практиці. Тому що в критичній ситуації ми не піднімемося до рівня свого розуміння, ми опустимося до рівня своїх навичок», - підсумовує інструкторка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: