путін їде тиснути на лукашенка і наганяти страх російського наступу на Україну з білорусі, – ISW

88204ef-bbf3156-10094b4-clipboard01

Аналітики ISW припускають, що візит президента росії володимира путіна в мінськ є нагодою натиснути на білоруського диктатора олександра лукашенка і посилити інформаційну операцію щодо можливого наступу росії з території рб.

Про це повідомляють в Інституті вивчення війни ISW.

Російські війська провели свою дев'яту широкомасштабну ракетну кампанію проти критично важливої української енергетичної інфраструктури 16 грудня і здійснили одну з найбільших ракетних атак на Київ на сьогоднішній день.

В інституті зазначають, що російські удари продовжують становити значну загрозу для українського цивільного населення, але не покращують здатність російських сил проводити наступальні операції в Україні.

На думку аналітиків, заступник голови Ради національної безпеки росії дмитро медведєв зробив провокаційні, але недоречні коментарі на підтримку поточних інформаційних операцій, спрямованих на послаблення підтримки України з боку Заходу.

Військові експерти припускають, що президент росії володимир путін, ймовірно, буде тиснути на президента білорусі олександра лукашенка, щоб отримати поступки в російсько-білоруській інтеграції, на зустрічі 19 грудня – першій зустрічі путіна з лукашенком у мінську з 2019 року.

Як наголошують в ISW, лукашенко вже створює інформаційні умови для відхилення російських інтеграційних вимог, як він це робив протягом десятиліть.

Крім того, зазначають в інституції, візит путіна до мінська може свідчити про те, що путін намагається створити умови для нової оцінки найбільш небезпечного курсу дій: відновлення наступу на Україну – можливо, на північ України або на Київ – взимку 2023 року.

Експерти додають, що наразі ISW оцінює ймовірність російського вторгнення в Україну з території Білорусі як низьку, але можливу. А зустріч двох диктаторів має на меті "посилити російську інформаційну операцію, спрямовану на те, щоб переконати українців і жителів Заходу в тому, що Росія може напасти на Україну з території білорусі".

Ключові висновки ISW:

  • Російські війська здійснили чергову серію широкомасштабних ракетних ударів по всій території України та одну з найбільших ракетних атак на Київ на сьогоднішній день.
  • Російські удари продовжують становити значну загрозу для українського цивільного населення, незважаючи на те, що не призвели до покращення здатності росії проводити наступальні операції.
  • Мєдвєдєв виступив з провокаційними, але недоречними коментарями на підтримку поточних інформаційних операцій, які мають на меті послабити підтримку України з боку Заходу.
  • путін, ймовірно, чинитиме тиск на президента білорусі олександра лукашенка з метою подальшої підтримки російської війни в Україні на зустрічі в мінську 19 грудня.
  • лукашенко вже створює інформаційні умови для відхилення російських інтеграційних вимог.
  • Майбутній візит путіна до мінська може свідчити про те, що він створює умови для нового наступу з білоруської території.
  • Зустріч путіна і лукашенка, ймовірно, просуне окрему російську інформаційну операцію, спрямовану на те, щоб зламати українську волю і готовність Заходу підтримати Україну.
  • За повідомленнями, Президент росії володимир путін проігнорував найгірші оцінки потенційної шкоди російській економіці перед початком повномасштабного вторгнення в Україну.
  • росія продовжує стикатися з економічними проблемами, що є прямим наслідком війни в Україні.
  • Російські війська провели контратаки в районі Сватового та Кремінної.
  • Окупанти продовжували наступальні операції на Бахмутському та Авдіївсько-Донецькому напрямках.
  • Загарбники також продовжували здійснювати оборонні заходи на лівому (східному) березі річки Дніпро.
  • Російське керівництво, ймовірно, матиме труднощі з додатковим набором військовослужбовців за контрактом, незважаючи на постійні зусилля, спрямовані на це.
  • Російська окупаційна влада продовжувала захоплювати об'єкти цивільної інфраструктури для лікування поранених російських військовослужбовців та надання допомоги російським військам, що діють на окупованих територіях.

Читайте також: За добу ворог випустив 98 ракет та здійснив понад 65 обстрілів з РСЗВ, - Генштаб

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: