Вперше в Україні львівські хірурги з роботом Da Vinci прооперували дитину з вадою нирок

320985706_1147102999504172_4726933239835035514_n

У Львові прооперували 8-річну дівчинку із Вінниці, у якої діагностували вроджену ваду - гідронефроз, себто через патологічне звуження судини сеча не виходила повністю з нирки. Без втручання дитина могла втратити орган.

Об'єднавшись, львівські хірурги з роботом Da Vinci виконали першу в Україні пієлопластику. У першому медоб'єднанні Львова розповіли, як це відбувалось.

Попри те, що ця вада сформувалась ще у лоні матері, вона не проявлялась допоки дівчинка не прийшла на планове УЗД.

«Аби виконати втручання максимально безпечно і мінімально травматично, вони вирішили задіяти робота-хірурга Da Vinci. До черевної порожнини хірурги дісталися через три маленькі проколи. Завели туди відеокамеру. Виділили збиральну систему нирки. Побачили, що на сечові шляхи сильно тиснула частина ниркових судин. Тоді виконали пієлопластику - сформували новий канал таким чином, щоб судини не перешкоджали сечовидільним процесам», - пояснюють фахівці.

Роботизована пієлопластика - найсучасніший і найшвидший метод лікування гідронефрозу. Система Da Vinci дозволяє мінімізувати травматизацію та крововтрату під час під хірургічного втручання, скоротити перебування пацієнта в лікарні та пришвидшити реабілітаційний період. Зараз дівчинка почувається добре. Їй встановили стент - циліндричну конструкцію для розширення сечоводу, з яким дитина ходитиме впродовж одного місяця. У подальшому та буде видалена цистоскопічно під короткою седацією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: