Фото нібито російського паспорта Зеленського, що шириться мережею, - це фейк

фейк3

В Інтернеті поширюють скриншот паспорта громадянина росії, який нібито належить президентові України Володимиру Зеленському. Вперше його опублікував колишній парламентар Ілля Кива, який втік із України.

Про це пише Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Згідно із знімком екрана, Зеленський нібито отримав паспорт громадянина рф в Оріхово-Зуєво Московської області. Документ датований 2001 роком, як пише один із кремлівських сайтів.

Як зазначили журналісти фактчекінгового проєкту StopFake, скриншот паспорта Зеленського — підробка. На це вказують деякі моменти.

Наприклад, неправильно вказаний орган, який нібито видав паспорт. 2001 року цим займалася паспортно-візова служба МВС росії, і в такому паспорті мало бути зазначено «отделом внутренних дел города…».

Також у «паспорті» зазначено, що він виданий у «городском округе Орехово-Зуево». Але це місто не було міським округом у 2001-му. Такий статус місто отримало у 2004 році.

«Сумнівно виглядає і фото Зеленського. Фото в документі повинно бути зроблене в анфас, із нейтральним виразом обличчя. А на скриншоті — фото Зеленського, взяте з мережі», — йдеться в повідомленні.

Журналіст Макс Бернхард виявив, що друк на «документі» розташований у тому ж місці, де й друк багатьох інших підроблених паспортів громадян рф, які поширюються у соцмережах. «Пошукавши способи, як можна створити фейковий паспорт, він виявив, що найчастіша відповідь — програма RF SCreater для генерації паспортів».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: