Поради МОЗ: як зберегти зір під час відключень світла

IMG_7365-630x420
Фото Микити Печеника, з архіву редакції.

Постійні відключення світла не тільки спричиняють побутовий дискомфорт, але й можуть зашкодити здоров’ю ваших очей.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Відомство також зібрало поради, як зберегти зір під час знеструмлення.

  • За можливості будуйте графік так, щоб робота та навчання були в умовах денного освітлення. Краще раніше встати і попрацювати, ніж виснажувати себе та зір, сидячи під ліхтариком.
  • Не читайте в темряві з екрана телефону чи комп’ютера. Це може додатково навантажити ваші очі. Використовуйте лампи, що працюють на батарейках, або інші джерела освітлення.
  • Робіть вправи для очей і перерви для відпочинку. Періодично переміщуйте погляд з близького предмету на дальній. Це покращує кровопостачання очей та дає змогу перепочити. Достатньо 5 хв вправ кожні 40-60 хв.
  • Харчуйтеся збалансовано. Обов’язково вживайте овочі, фрукти, ягоди. Зверніть увагу на омега-3 поліненасичені жирні кислоти (олію, рибу, горіхи, насіння). Водночас слід виключити з раціону трансжири (маргарин, плавлені сирки, фастфуд, напівфабрикати).

Яка ситуація в енергоситемі?

На ранок 23 грудня дефіцит потужності в енергосистемі дещо зменшився, але залишається суттєвим. Працюють усі види генерації. Вийшов на номінальну потужність енергоблок, який вчора був підключений до енергосистеми, розповіли в Укренерго.

Водночас зберігаються певні обмеження у системі передачі електроенергії, спричинені пошкодженнями магістральних мереж російськими атаками. Через це до всіх областей доведені ліміти споживання, перевищення яких призводить до застосування аварійних обмежень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: