Львівські ортопеди допомагають 10-річному хлопчикові, одна нога якого на 6,5 коротша за іншу

322485468_1208767909720323_4394035209539721964_n

У Львові ортопеди проводять корекцію довгих кісток 10-річного хлопчика, у якого діагностували хворобу Ольє. Це рідкісна патологія скелету, коли уражаються довгі кістки.

Про це розповіли у міському Охматдиті».

Керівник клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації лікарні Олександр Коральков пояснюює, що у межах цієї недуги істка перетворюється в хрящову тканину і за рахунок цього втрачається основна якість кісткової тканини – міцність. Тому кістки деформуються, укорочуються, а іноді і ламаються.

Увага! Фото. оприлюднене нижче, може вразити (18+)

У Артура, якому 10 років, була серйозно уражена права нижня кінцівка – укорочене на 6,5 см стегно, деформація колінного суглобу та еквінус стопи. Хвороба почала проявлятися у дворічному віці, одна ніжка ставала коротшою та деформувалася. У медзакладах, до яких раніше зверталися пацієнти, провели кілька операцій, однак без очікуваного позитивного результату.

«Справа в тому, що у хлопчика на фоні основного захворювання у процесі росту організму виникли ще й вторинні зміни - вивих надколінка, прогресувало укорочення кінцівки, утворилася вальгусна деформація на рівні колінного суглобу, розвинулася сколіотична деформація хребта. А за рахунок того, що нога у нього коротша і він весь час наступав на пальці, то в дитини на додачу сформувалася стійка так звана еквіновальгусна установка стопи», - продовжив Олександр Корольков.

Батьки звернулися до «Охматдиту», щоб медики подовжили кінцівку завдяки операції Проте, коли лікарі оглянули дитину, то вирішили: не можна подовжувати стегнову кістку не скорегувавши наявні вторинні деформації.

Виконали складне багатокомпонентне (кілька операцій за один наркоз) хірургічне втручання, яке включало:

  • резекцію патологічно зміненої хрящової тканини по зовнішній поверхні нижньої третини стегна із заміщенням кісткової порожнини спеціальними трансплантатами, які включали біологічно активний алокомпозитний матеріал – так зване «ортопедичне скло» закордонного виробництва (Bone – G active) та вітчизняними кістковими аллотрансплантатами;
  • усунено вивих надколінка з медіальним переміщенням горбистості великої кістки з фіксацією металевою конструкцією та пластикою медіального відділу колінного суглобу;
  • виконано ахілопластику – усунуто деформацію стопи;
  • резекцію патологічно зміненої хрящової тканини по зовнішній поверхні верхньої третини того ж стегна із заміщенням кісткової порожнини біологічно активним алокомпозитним матеріалом (Bone – G active) та кістковими аллотрансплантатами;
  • виконано тимчасове блокування зон росту стегна та гомілки на протилежній, довшій нозі з метою попередження прогресування укорочення кінцівки;
  • видалено металеві конструкції, які були встановлені на попередніх етапах лікування.

Зараз знадобиться щонайменше пів року, аби транспланти перебувалися. Після цього можна говорити про подовження кінцівки, кажуть лікарі.

І хоч на Артура чекає іще як мінімум 2 етапи хірургічних втручань по подовженню кінцівок на апаратах зовнішньої фіксації – приблизно через 8-12 місяців та у віці 15-16 років, сьогодні хлопець почувається добре і має хороший настрій. Дитина розпочала активну реабілітацію - ходить з милицями з частковим навантаженням на кінцівки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: