Скільки сільське господарство України втратило через війну

сільське господарство
Фото з відкритих джерел.

Основні розрахунки сумарних прямих та непрямих фінансових збитків у сільському господарстві за цей рік через війну свідчать, що втрати можуть становити близько 40 мільярдів доларів.

Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, пише РБК.

Висоцький наголосив, що низка ініціатив, які були реалізовані на урядовому та міжнародному рівнях, дозволили підтримати агросектор та зробити значний внесок у міжнародну та продовольчу безпеку України.

«У рамках програми пільгових кредитів аграріям було видано близько 90 млрд гривень кредитного фінансування. Доступність цих фінансів суттєво підтримала і допомогла сільгоспвиробникам. Також ми постійно тримаємо фокус на малих виробників - для них діяла низка програм. Зокрема, була запущена програма з виділення субсидій на 1 га сільгоспугідь та спеціальна бюджетна дотація з утримання корів на суму понад 1,6 млрд гривень», - сказав чиновник.

Значною була у 2022 році і підтримка міжнародних партнерів. Завдяки співпраці з FAO було безкоштовно розподілено понад 30 тис. рукавів для тимчасового зберігання збіжжя. Йдеться про додаткове зберігання для понад 5 млн тонн агропродукції, а також необхідне технічне обладнання для наповнення цих рукавів та їхнього розвантаження. Для успішної посівної кампанії малим виробникам було виділено також насіння кукурудзи та овочевих культур.

«Завдяки роботі ЗСУ вже вдалося звільнити значну територію України, в тому числі площі с/г угідь. По цих землях першочерговим завданням є їх швидке розмінування і підготовка до весняно-польових робіт. Крім того, вже виділено 200 млн гривень на відновлення системи зрошення на контрольованій території, що дозволить збільшити врожайність», - додав Висоцький.

За його словами, у наступному році буде продовжено і потенційно розширено грантову програму з підтримки аграріїв

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: